7.9.2010

Tiramisu

Vietimme viime sunnuntaina rapujuhlia isosiskomme luona. Alkuun söimme valkosipulikeittoa, sitten rapuja ja jälkkäriksi tiramisua. Tein tiramisua pari vuotta sitten jatkuvasti, sillä löysin Pätkän avustuksella ihan mielettömän hyvän reseptin (joku vanha Olivia-lehti). Tämä tiramisu on oikeaoppisen kostea, mutta pysyy silti kasassa. Sunnuntain juhlissa oli pari todellista tiramisun nimeen vannovaa fania, jotka hyväksyivät tuotokseni mukisematta.



Vaikka ohje saattaa näyttää pitkältä, se on oikeasti tosi helppo ja yllättävän nopea, kun ei tarvitse räpeltää uunin kanssa ja jännittää paistoaikaa. Ajattelin etukäteen, että yritän olla hehkuttamatta tätä liikaa, mutta nyt petti itsekuri. Tämä tiramisu on ihan superhyvää! Pari vuotta sitten tein tätä illalliskesteille ja annoin yhden kaverin mukaan palasen, kun jälkkäreitä oli niin monta ja kaikkea jäi yli. Muutamaa viikkoa myöhemmin törmättiin kaverin poikaystävään kaupassa, joka kysyi ensimmäisenä, että oliko tiramisu oikeasti tehty itse. Kuulemma parempaa kuin ravintolassa!

Nyyh, muutama kokkare lens pinnalle paketista.


Tiramisu
paketti savoiardikeksejä (eli n. 24 keksiä)
2dl vahvaa kahvia
2rkl marsalaviiniä/amarettoa
1rkl sokeria

Täyte
4 munankeltuaista
1dl sokeria
2rkl marsalaviiniä/amarettoa
500g mascarponejuustoa
2 munanvalkuaista
+ pinnalle tummaa sokeroimatonta kaakaojauhetta

Sekoita kuuman kahvin joukkoon sokeri ja marsalaviini/amaretto (itse käytän aina amarettoa). Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Mittaa keltuaiset ja sokeri kulhoon ja aseta kulho vesihauteeseen kattilan päälle. Vatkaa seos kuohkeaksi. Vaahto on sopivan kuohkeaa, kun pintaan vedetty viiva pysyy hetken näkyvissä. Nosta kulho vesihauteesta.

Sekoita mascarponejuusto ja täytteen alkoholi keskenään. Sekoita juustoseos keltuaisvaahdon joukkoon. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (katso ettei sekaan pääse tippaakaan vettä tai valkuaiset eivät vaahdotu). Nostele vaahto muun täytteen sekaan. Varaa valmistus- ja tarjoiluastiaksi n. 1,5 litran vetoinen vuoka. Kaada kahviseosta laakealle lautaselle ja kasta keksit molemmin puolin kahviin. Alunperin meillä tuli aina sitä seosta liian vähän, joten olen tuplannut sen tähän ohjeeseen, siitä tosin jää hitusen yli eikä kaikkea kannata väkisin käyttää, ettei tiramisusta tule liian mössöä. Levitä kerros keksejä vuoan pohjalle. Levitä osa täytteestä keksien päälle ja lado uusi rivi. Meidän vuokaan kerroksia sai vain kaksi, mutta jos otat kapeamman ja korkeareunaisen vuoan, ideaaleinta olisi saada kolme kerrosta. Päällimmäiseksi tulee täytettä. Nosta vuoka jääkaappiin ja anna tekeytyä ainakin 3h. Siivilöi päälle kaakaojauhetta ennen tarjoilua.

Värit ihan pielessä, mut eiks oo mahtava rakenne!

18 kommenttia:

hanna kirjoitti...

Tää resepti menee niin kokeiluun, oonkin ettinyt hyvää tirre-reseptiä. Ja noilla kehuilla ei voi syntyä muuta kuin jotain ihan mieletöntä. Mainiota!

Virpi kirjoitti...

Tiramisu on ihanaa <3

Anzku kirjoitti...

Mie oon kerran tehny tiramisua ja kyllä vaan se oli hyvää!!! Tein kans noista kekseistä eikä se tosiaan oo mikään hankala jälkkäri tehdä. Ja mie vaan oon sitä mieltä että tiramisuun ei kuulu mitään kakkupohjia vaan nimenomaan noita keksejä!

Pitkä kirjoitti...

Tuli oikeasti huono omatunto, etten ollut tehnyt tiramisua ainakaan vuoteen. Ja meillä siis meni koko vuoka kertaheitolla nyt tuolla rapujuhlissa. Tiramisu tuntuu oikeasti olevan melkein kaikkien suosikki, miksi sitä siis syödään liian harvoin?! Tiramisu tapetille! Lantio leveäksi! Noustaan barrikadeille!

Hanna, kerrohan kun oot testannut! Odotan mielenkiinnolla mitä tykkäsit. Okei, olen jo aika varma että diggaat :))

Pitkä kirjoitti...

Anzku, todellakin joo noita keksejä. Ostin hysteerikkona niitä kaksi pakettia. Teenkö uuden misun vai voiko niitä käyttää johonkin muuhunkin?

Pätkä kirjoitti...

Tee uus misu ja pian!

Anzku kirjoitti...

Mie luulen kans että uutta misua kehiin!!! Jossain blogissa törmäsin noitten keksien ohjeeseenki että vois tehä ite. Otinkohan talteen...en muista... Googlaamalla varmaan löytys. Ois ihan kiva kokeilla tulisko ite tehdyistä yhtä ilmavia.

Riikka kirjoitti...

Tollaisella reseptillä kyl tulee niin hyvää tiramisua :) Ite vaan en ikinä muista/jaksa ostaa kahta purkkii mascarponea, joten se jää aina siihen hilkulle täydellisyyttä :) Nam!

Anonyymi kirjoitti...

Justiinsa panin misun jääkaappiin tekeytyys ja oottelees huomista, saa nähä mitä tuli, ohje on ainakin lupaava :) Ihmettelen vaan kun mulla jäi täytettä kauheesti yli vaika luulin et laitoin aika paljon sitä joka väliin....

Pitkä kirjoitti...

Uu, toivottavasti tuli hyvä misu! Musta tuntuu, että meillä on joskus jäänyt täyte melkeinpä vajaaksi, jos oon kerännyt pinot johonkin toiseen astiaan... Voisko sillä olla jotain tekemistä ton sun ylijäämän kanssa? Parempi kuitenkin noin päin!!

Anonyymi kirjoitti...

Misusta tuli aivan mahtavaa niin tekijän kuin syöjienkin mielestä ! Aion tehdä kyllä jatkossakin tällä ohjeella .. Pitää varmaan vaan ostaa seuraavalle erälle isompi astia kun tuo nykyinen taitaa olla liian ahdas niin ei jää jatkossa täytettä hukkaan ;) T. Katri

Pitkä kirjoitti...

Wuhuu, hieno homma! Tää on kyllä munkin ehdottomia suosikkireseptejä, ja kaikki on tykänneet, jotka on maistaneet :)

Anonyymi kirjoitti...

Tein tiramisun tämän ohjeen mukaan. On nyt jääkaapissa. Toiv. onnistu. :)

Pitkä kirjoitti...

Iik, no, miltä maistui?

Anna kirjoitti...

Tästä on tullut ihan lemppariresepti!! Kolme kertaa nyt tehty ja joka kerta tullut ihan täydellistä. Itse olen tykästynyt versioon, jossa on puolet amarettoa ja puolet marsalaa. Perfecto!

Pitkä kirjoitti...

Ihanaa Anna jos säkin olet hurahtanut! Musta tällä reseptillä ei vaan voi epäonnistua... Mun täytyykin ensi kerralla kokeilla amareton ja marsalan sekoituksella, mahtava idea!!

Anonyymi kirjoitti...

Tein tällä reseptillä eilen ja tuli tosi hyvää!!! :) Kiitos ohjeesta. Minäkin käytin amarettoa.

Pitkä kirjoitti...

Jee :) Mustakin kyllä ihan paras resepti!