28.2.2010

Pekonipasta

Jes, pekonia, pekonia. En voi tarpeeksi hehkuttaa pekonia. Se on yksi ainoita syitä lihansyöntiini. En syö oikeastaan koskaan kanaa, ja kiinnostaisi kokeilla hetki miltä elämä kasvissyöjänä maistuu. Varmaan hyvältä, mutta pekonin jättämää tyhjiötä ei yksikään soijarouhe tai seitanklöntti voi paikata. Niin ja sitten on vielä se kirous, että kaikissa kasvisruoissa tuntuu olevan paprikaa. Eli ainakin toistaiseksi pysyttelen lihansyöjänä.

Mutta asiaan. Tässä helppo ja nopea pekonipasta, joka tuli pyöräytettyä tehokkaan vesijuoksun jälkeen hirveässä nälässä. Niin, ja mehän olemme siis molemmat alle 25-vuotiaita vaikka harrastukset antaisivat olettaa jotain muuta.



Pekonipasta (3-4hlöä)
pastaa
paketti pekonia
sipuli
rasiallinen herkkusieniä
2 dl kermaa
½tl sinappia
valkosipulia
mustapippuria

Pistä pastat kiehumaan. Kuulota pannussa sipuli ja lisää perään pieneksi pilkottu pekoni sekä valkosipuli. Paista, kunnes pekoni alkaa vaikuttaa sopivalta. Se ei nimittäin oikein ruskistu teflonpannulla, eli haaveilen valurautaisesta. Mausta pippurilla. No, kuitenkin, lisää sekaan pilkotut herkkusienet. Rasiallinen on aika paljon, mutta sienet menevät aina kasaan paistaessa, kun nesteet haihtuvat. Paista hetki, kunnes sienet ovat tummuneet ja "kypsiä". Lisää kerma ja sinappi. Hauduta kunnes pasta on kypsää. Valuta pasta ja sekoita kastikkeen joukkoon. Tarjoile, raasta päälle hyvää parmesania.

27.2.2010

Suutarin lapsella ei ole kenkiä...

Neulon tosi harvoin mitään itselleni, mutta sukkani näyttivät niin kulahtaneilta, että päätin nyt ryhdistäytyä. Tein siis villasukkia itselleni ja ensimmäisen sukan valmistuttua neuloin jotakin muuta.....no tämä sitten kostautui. Unohdin, että olinkin neulonut harmaat varren raidat sileää neuletta enkä joustinta! No, toista neuloessani päätinkin purkamisen sijasta neuloa itselleni säärystimet! Kaksi kärpästä yhdellä iskulla! Säärystimiä en syystä jos toisestakin aloittanut leveämpinä, joten varret ovat sukan tapaan vähän kireämmät. Loin sekä säärystimiin että sukkiin 48 s.

Mokailuni seurauksena sain siis sekä sukat että säärystimet. :) Nyt voin sitten paneutua taas muille neulomiseen, kun omat jalat pysyvät lämpiminä!


26.2.2010

Taidebrunssi

Viime viikon sunnuntaina uhmasin lumimyrskyä ja taistelin tieni aamulla Mixulle. Mukaan tarttui myös pari kaveria, tai oikeastaan yksi kaveri ja yksi ihana tuntematon J, jonka kanssa tutustuimme kotibileissä jonkin aikaa sitten. Väänsimme yhdessä herkullista aamupalaa! Pöydässä oli ainakin pekonia, munia, jugurttia, hedelmäsalaattia, juustoja, kirsikkatomaateja, ihania mehuja, kahvia, teetä, sämpylöitä ja tietenkin Hello Kitty -pääsiäismunat. J oli tehnyt sämpylät ihan itse, mistä olin erityisen otettu sen takia, että nukkumatti oli ilmeisesti kolkutellut häntä vasta aamukuudelta baarin jälkeen. Sämpylät olivat vielä ihan lämpimiä ja mielettömän herkullisia. Yllätyin, kun sain ohjeen J:ltä, joka oli napannut sen suoraan sämpyläjauhopussin kyljestä. Itselläni on lähinnä huonoja kokemuksia nimenomaan sämpylöiden tekemisestä (pussin kyljestä), mutta näistä tuli ihanan kosteita ja pehmeitä. Porkkanaraaste varmaan auttoi asiaa.

Kuvausassistentteina toimivat munista kuoriutuneet Hello Kittyt!
Miksi muuten toisen paahtama leipä maistuu aina paremmalta kuin itse paahdettu? Tuli vaan mieleen.

Sämpylät (n. 18kpl, valmistusaika n. 1h)
1pss kuivahiivaa
5dl vettä
n. 1kg sämpyläjauhoja (kandee kuulemma ottaa joku mukavan rouhee jauhopussukka, on vähän enemmän pureskeltavaa)
1,5tl suolaa
2rkl siirappia
0,4dl oliiviöljyä
1,5 porkkanaa
kuorittuja auringonkukan siemeniä päälle

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää n. 6 dl jauhoja ja siirappi. Vaivaa hyvin ja anna muhia n. 20 minuuttia. Sitten mukaan vaivataan porkkanaraaste, suola ja loput jauhot sekä oliiviöljy viimeiseksi. Anna taikinan vielä lepuuttaa n. 15 minuuttia, ja sitten pyörittelemään sämpylöitä. Uunia odottavien sämpylöiden päälle voi sipaista hieman piimää, jolloin auringonkukan siemenet pysyy paremmin kiinni. Paistoaika 10-15 minuuttia 225 °C asteessa.


Aamiaisen jälkeen oli vuorossa vähän taiteilua. Maalasimme kimpassa kortteja ja asetelmia eri tekniikoilla. Huisin kivaa, aika meni siivillä. Puoli neljältä havahduimme, ettei kello olekaan yksi, ja lähdimme rynnimään hirveällä vauhdilla meille hakemaan autoa ja lautailukamoja. Kurvasimme vielä Kauniaisiin ennen kuin suunnaksi tuli hiihtokeskus Talma. Talman parkkipaikalla huomasimme paikan menneen 15 min aiemmin kiinni ja lähdimme nöyrinä pitsalle takaisin Helsinkiin. No, aina ei voi voittaa.

PS. Kuvat Mixun poikaystävän V:n käsialaa. Eri V, ja hyvä niin.

25.2.2010

Rebel rebel...

Vaikken kovin punk-henkinen olekaan, näissä kynsikkäissä on asennetta (niin kuin James Deanissäkin)!

Suunnittelin tämän pääkallokuvion, kun päätin tehdä ensimmäiset kynsikkääni. Olenkin tehnyt kynsikkäitä ja pääkallokuvioisia kynsikkäitä sen jälkeen useammat, kun Pitkän kaverit ovat tilanneet näitä. Pitkä onkin hyvä mainostaja! Vaikka lapaset ovat nopeat neulottavat, kynsikkäät vasta ovatkin! Ei peukaloita, ei loppukavennuksia eikä tarvitse miettiä lapasten pituutta.

Puikolla on 12 silmukkaa ja käytin 3½:n puikkoja. Käytin mustaa ja luonnonvalkoista Novitan 7 veljestä -lankaa.

24.2.2010

Pitsameininki

Kurpitsamoskan Mari oli meillä pari päivää sitten pitsalla. Sain ihanat tuliaiset: kuivattuja mustatorvisieniä ja taivaallista Kolatun valkohomejuusto Chèvreä, johon rakastuin jo Elma-messuilla syksyllä. Kiitos Mari paitsi läsnäolostasi, myös muistamisesta.

Arkiseen maanantaihin en jaksanut ottaa paineita jälkkäreistä ja alkupaloista, vaan tyydyin tekemään pitsaa ja tarjoilemaan alku- ja jälkiruokana pieniä Dominoita sekä todella hyvää viiniä (ei saa Alkosta, sori). On ollut tarkoitus julistaa tästä pitsasta jo aiemmin, mutta valokuvat ovat aina epäonnistuneet. Eivät ne ole nytkään erikoisia, sillä rucolalla päällystetyt pitsat valitettavasti muistuttavat erehdyttävästi salaattia. Mari kuitenkin lupasi julistaa pitsan olevan hyvää, toivottavasti on vielä tänään samaa mieltä.

Resepti on Avaruusasemablogin versio Pastanjauhajien alkuperäisestä reseptistä. Tämän pitsan taikasanat ovatkin mahtava taikina sekä uunissa pesivä pitsakivi, jonka lunastin reilu vuosi sitten Stokkalta 25 eurolla. Saa myös ainakin Anttilasta. "Kiekko" lunasti itsensä hetkessä takaisin, sillä kivellä saa pakastepitsoihin, sämpylöihin ja leipiin ihan uuden tatsin. Suosittelen kaikille lämpimästi.


Taikina (neljä pitsaa)
3dl vehnäjauhoja
2,4dl durumjauhoja
1pss kuivahiivaa
1tl suolaa
2rkl oliiviöljyä
2,25dl lämmintä vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää joukkoon öljyn ja veden sekoitus. Vaivaa kymmenen minuuttia, kohota tunti lämpimässä. Jaa taikina neljään osaan, kaulitse ohueksi.

Tomaattikastike (muutamalle pitsalle)
1rkl tomaattipyrettä
valkosipulinkynsi
3rkl ketsuppia

Sekoita ja anna maustua jääkapissa hetken aikaa. Levitä kaulitun taikinan päälle ja läimi päälle täytteet.



Tänään täytteeksi tuli....
pestoa
herkkusieniä
sipulia
mozzarellaa
mozzarellaraastetta
aurinkokuivattuja tomaatteja (paloiteltuina pieniksi)
kirsikkatomaatteja

Lämmitä uuni 250 asteeseen (joko kivi tai pelti uunissa) ja paista pitsaa n. 10 min. Mietin tänään mikähän muiden taktiikka on, mutta itse teen jokaisen pitsan leivinpaperin päälle ja sitten nostan sen paperin uuniin ja pois, kun pitsa on valmis. En omista mitään leipälapiota, vai mikä ihme se on, en jaksa nyt googlettaa...

Itsellä pitsoja tuli tänään kolme, joten pakastin ylijääneen taikinan. Siellä oli edelliseltä kerralta myös yhden pitsan verran taikinaa, joten joku päivä saadaan V:n kanssa pikaruokaa sulattamalla taikinat pakkasesta ja pyöräyttämällä nopeasti täytteet :)

Mari, tämä kuva on etenkin sinulle todisteeksi, ettei maanantain pitsa ollut se esteettisin, ja ehkä haluan myös todistella muille miten pitseriapitsan kaltaista tämä pitsa on. Kuva on 2008 lokakuulta, ensimmäinen kotona tehty (ohut) pitsa.

23.2.2010

Hiio-hoi!

Neuloin merihenkiset ankkurilapaset Pitkälle. Kuvion otin Debbie Stollerin Son of Stitch'n Bitch -kirjasta, jossa oli ankkurikuvioisen liivin ohje. Minulla on myös Debbie Stollerin Stitch'n Bitch -kirja sekä Koukussa-kirja. Ohjeet ovat selkeitä ja kirjoista saa uusia ideoita!

Käytin taas (yllätys yllätys) Novitan 7 veljestä -lankaa ja tein peukalon peukalolangan avulla. Neuloin lapaset 3½:n puikoilla ja loin yhteensä 48 silmukkaa.

22.2.2010

Brie ja omena ne yhteen soppii, huomenna mennään pussauskoppiin

Kahvila Tin Tin Tangolla vaikuttaisi nettisivujen perusteella olevan vielä menussaan ihana omena-brie-patonki, jonka olen tainnut nauttia joka ikinen kerta, kun olen kahvilassa asioinut. En muutenkaan nauti yleensä brie'tä ilman omenaa, se on mielestäni yksi näistä pyhistä liitoista, joita ei pidä erottaa toisistaan. Niinpä pienessä kiireessä väänsin tämän herkkuleivän, taustalla kuultaa ihana fruitie.


Omena-briepatonki
puolikas omena
brie'tä suunnilleen saman verran
salaattia
esipaistettu patonki

Paista patonki ja kokoa yhteen. Syö, mmm.

21.2.2010

Ruokaisa salaatti rinteeseen

Olen tänä talvena yrittänyt vihdoin opetella lautailemaan. Toistaiseksi en ole uskaltanut edetä lastenrinteestä isompiin mäkiin, mutta toivottavasti viimeistään ensi vuonna. Häntäluu on ollut kovilla, samoin pää, mutta onneksi maha on ollut tyytyväinen. Olen harjoitellut ystäväni kanssa, jonka lähtötaso on onnekseni melkein yhtä huono kuin minun, joten on ollut kiva hakata päätää rinteeseen kahdestaan ja mennä välillä syömään omia eväitä kahvion puolelle. Tällä kertaa oli minun vuoroni tehdä ruokaisa salaatti, lisäksi matkassa oli Pätkän tekemää bataattileipää. Huh, voittaa sata kertaa ne ravintolan burgerit ja antaa ihan eri tavalla energiaa! Mutta sopiihan pastasalaatti toki muuhunkin. Tämä koko diipadaapa lähinnä selityksenä tuolle  kuvassa esiintyvälle muovirasialle, joka sai vielä kannen päälleen ennen matkaa rinteeseen. Ja toisen ison rasian kaverikseen.
 

Pastasalaatti (aika monelle)
500g pastaa
2 palloa mozzarellaa
kourallinen pinjansiemeniä
punasipuli
ruukku herneenversoja
2 rasiaa kirsikkatomaatteja
pestoa
balsamicoa (valkoista)
oliiviöljyä
2 avokadoa
sitruunamehua
mustapippuria

Keitä pasta, lisää valmiiseen pastaan n. puoli desiä oliiviöljyä, pari ruokalusikallista balsamicoa ja ruokalusikallinen pestoa. Anna jäähtyä. Leikkaa sillä aikaa mozzarellat pieniksi paloiksi ja laita marinoitumaan hetkeksi oliiviöljyn ja peston seokseen (teelusikallinen molempia ensin sekaisin ja sitten mozzarellan joukkoon). Leikkaa avokadot paloiksi, sekoita joukkoon vähän sitruunamehua. Puolita kirsikkatomaatit, ja leikkaa sipuli pieneksi silpuksi. Paahda pinjansiemeniä pannulla, kunnes ne ovat saaneet vähän väriä. Sekoita kaikki keskenään, rouhaise mukaan vähän mustapippuria ja revi herneenversot sekaan.

20.2.2010

Pehmustetta pään alle

Neuloin lapsenmielisenä tällaisen hirvityynyn. Knit simple on mahtava lehti, olen tutustunut useampiin ulkomaalaisiin neulelehtiin ja se on osoittautunut suosikikseni! Siitä löytyy monia hauskoja ohjeita ja ideoita! Ohjeet ovat myös helposti ymmärettäviä ja selkeitä. Netistä en tätä ohjetta valitettavasti kuitenkaan löytänyt.


Neuloin tyynyn (yllätys yllätys) Novitan 7 Veljestä -langasta. Sarvien vaaleanruskean langan ostin Menitasta. Vartalon täytin levymäisellä pehmusteella (koska en halunnut vartaloa muhkuroille) ja muut osat "tavallisella" täytteellä.


Tämän talven numeroa minulla ei vielä ole, täytyy yrittää bongata se jostain! Ainakin nettisivuilta bongasin jo tossut, joita haluaisin kokeilla!

19.2.2010

Uusi leipäkokeilu!

Uusi Maku-lehti tosiaan kolahti postiluukusta viime keskiviikkona ja olin jo kuola valuen sen kimpussa! Iskin heti silmäni tähän mysliseen bataattivuokaleivän ohjeeseen. En ole montaa kertaa leipää itse leiponut, joten ajattelin, että lopputulos voi olla täysi floppi. Mietin myös, onko leipä liian makeaa bataatin takia, joten tässä oli monta riskiä...:)

Lopputulos oli kyllä parempi kuin osasin toivoakaan! Tätä kannattaa ehdottomasti tehdä tuliaisleiväksi ja säilyvyyskin on monta päivää kosteutensa takia.

Ohjeesta tulee kaksi leipää ja se on oikein passeli määrä! Ohjeessa kehoitettiin ostamaan Bruno-vuokia ja ne ovat todella käteviä! Ja mikä parasta, leipä on valmiiksi paketissaan - voiko olla helpompaa viemistä!


Myslinen bataattivuokaleipä (2 leipää)
1 pkt (400g) bataattisosetta (Pirkka)
3 dl vettä
2 ps (á 11g) kuivahiivaa
n. 10 dl sämpyläjauhoja
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
1 ½ dl mysliä
3/4 dl pullomargariinia

Lisäksi
2 (1l) suorakaiteen muotoista kartonkivuokaa (Bruno)

Lämmitä bataattisose ja vesi noin 42-asteiseksi. Sekoita hiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää soseeseen. Sekoita joukkoon siirappi, suola ja jauhot vähitellen. Lisää taikinaan mysli ja margariini. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja kohota se kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Nujerra taikina leivinpöydällä. Jaa taikina kahteen osaan. Leivo pitkulaisiksi ja pane leipävuokiin. Kohota vielä puoli tuntia. Koristele leipien pinnat halutessasi myslillä. Paista leipiä 200 asteessa 20-30 minuuttia.

Sose oli kyllä todella helppo käyttää! En olekaan ennen noita tuubeja ostanut. Käytin myslinä runsaskuituista, vähäsuolaista perusmysliä, jossa oli pähkinöitä ja rusinoita. En käyttänyt pullomargariinia, ihan vain 100g tavallista huoneenlämpöistä margariinia.

Kohotuskaan ei ollut ongelma, vaikka sitäkin vähän pelkäsin. Minulla on ollut huonoja kokemuksia kuivahiivan kanssa. En edes kohottanut leipiä puolta tuntia vuoissa, koska taikina näytti jo uhkaavasti pursuavan niistä ulos.

Kuori ja koostumus oli juuri sopiva - ei liian pullamainen sisältä ja kuorikin oli juuri sopivan pehmeä, muttei liian pehmeä. Tämä tuli yllättävän nopeasti, ainakin edelliseen leipään verrattuna.

Tämä pääsi heti vakiolistaani!

18.2.2010

Tohvelit

Jos haluaa vaihtelua sukille, kannattaa neuloa nämä! Tossut ovat todella simppelit tehdä ja näitähän voi varioida vaikka millä raidoilla ja kuvioilla.

Työssä on 48 silmukkaa ja ensin neuloin aina oikeaa 40 kerrosta kahdella puikolla. Sen jälkeen siirsin silmukat neljälle puikolle ja jatkoin suljettuna neuleena tossun neulomista. Lopuksi ompelin alun sauman vain kiinni.

Nopeat ja vaihtoehto palatossuille! Jotain ballerinatohveleita pitäisi kehitellä....

17.2.2010

Beetroot

Sairaslomalla ei huvittanut lähteä kauppaan ollenkaan, joten tein inventaarion jääkaappiin ja huomasin, että siellä on punajuuria, pala lanttua, omena ja pian vanhaksi menevää Koskenlaskija Paprikaa (en siis syö paprikaa vihanneksena, mutta mausteena kyllä). Pienen nettisurffailun päätteeksi löysin Maku-lehden reseptiarkistosta samettisen punajuurisosekeiton. Kirjoitin tähän alkuperäisen ohjeen, voitte noudattaa sitä tai mukailla oman jääkaappinne mukaan kuten minä tein. Korvasin siis sinihomejuuston makuisen sulatejuuston Koskenlaskijalla ja lisäsin mukaan palan lanttua, perunan ja 1dl kermaa. Lanttu maistui oikeastaan vasta vähän jälkimakuna, paprika ja omena eivät ollenkaan. Keitin keittoa melkein tunnin, punajuuret eivät meinanneet pehmetä millään. Harmittaa vietävästi, ettei kaapissa ole enää vuohenjuustoa. Se olisi ollut täydellistä tuossa päällä murustettuna, aijai.


Samettinen punajuurisosekeitto (6 annosta)
1l punajuuria lohkottuna
1,5dl sipulia pilkottuna
1,5dl omenaa kuutioituna
1 valkosipulinkynsi
1 kasvisliemikuutio
1l vettä
125g (sinihomejuuston makuista) sulatejuustoa
1tl kuivattua timjamia
1/4tl rouhittua mustapippuria

Kumoa kuoritut ja paloitellut punajuuret, sipulit, omenat ja valkosipulinkynsi sekä kasvisliemikuutio kattilaan. Mittaa joukkoon vesi. Keitä kannen alla, kunnes punajuuret ovat pehmeitä eli reilu puoli tuntia.
Soseuta pehmenneet kasvikset sauvasekoittimella ja lisää joukkoon sulatejuusto. Mausta keitto timjamilla ja mustapippurilla. Anna keiton hautua kannen alla vielä 5 minuuttia. Tarkista maku.

PS. Keittoa on nyt syöty pari päivää ja huh huh, se vain paranee. Tulin nyt yöllä kotiin ja baarireissun jälkeen maltoin istua bussissa vain ajattelemalla tätä keittoa. Tosi hyvää! Teen ehdottomasti uudelleen.

16.2.2010

Oink oink!

Neuloin näitä possuja, kun löysin ohjeen nettineulelehti Ullasta. Ohje näytti tarpeeksi helpolta ja nopealta. Ja helppo neulottava possu olikin! Tein siis pienempiä possuja ja käytin Novitan 7 veljestä -lankaa. Virkkasin saparon numeron 4 virkkukoukulla ja sukkapuikkoina käytin 3½:n puikkoja. Täytin possut polyesterivanulla, jota ostin kangaskaupasta. Ompelin korvat ja silmät vasta pään täytettyäni - mittasuhteet oli helpompi hahmottaa.

Jämälangat hyvään käyttöön! Nämä sopivat hyvin lahjaksi lapsille ja lapsenmielisille aikuisille!

15.2.2010

Que sera sera

Aiemmin tekemäni empanadakset inspiroivat minut tekemään ensimmäistä kertaa quesadilloja. Kuten Voisilmäpelin Eevakin ohjeistaa, quesadillat ovat hyvä tapa siivota jääkaappi jämistä. Tein oman variaationi ja täytyy sanoa, että teen näitä ehdottomasti uudelleen. Ensimmäiseen settiin tuli salsaa, mutta toisesta jätin sen ja valkosipulin pois, ja ehkä pidin enemmän pelkistetymmästä versiosta. En ole yleensäkään mikään tex mexin ystävä, ehkä siksi less is more tällä(kin) kertaa.

Olin laiska ja ostin valmiit tortillat. Ihailen Eevaa, joka tekee kaiken itse, kuten ne tortillatkin. Eli katsokaa tuosta aiemmasta linkistä Eevan ohje kotitekoisiin lättyihin. Mukautin ohjeen yhteen quesadillaan, mutta kannattaa tehdä useampi kerralla.


Quesadillat
kaksi tortillaa (kahdesta tortillasta tulee yksi quesadilla)
2 rkl salsaa
valkosipulia
mustapippuria
1 siivu cheddaria (sitä jota löytyy pakattuna samalla tavalla kuin Aamupala-juusto)
vajaa desi muuta juustoraastetta (vaikka vanha juustonkänkky)
tomaatti
muutama siivu kinkkua

Laita paistinpannulle tortillalätty ja levitä sille ohuelti salsaa.Ripottele päälle juustoraastetta ja revi cheddari ympäri lättyä. Laita päälle kinkkua, tomaattia ja mausteet. Paista keskilämmöllä. Kun juusto alkaa sulaa, laita päälle toinen lätty. Laitoin itse vielä täytteiden päälle uuden ohuen kerroksen juustoraastetta, jotta "kansi" tarttuu kiinni. Paista molemmilta puolilta kullanruskeaksi. Leikkaa lopuksi siivuiksi ja nauti!


Ja en osaa espanjaa, joten tietenkin quesadillasta tuli loogisesti mieleen ihana Que sera sera
Selvästi leffanapsua.

14.2.2010

Hyvää ystävänpäivää!

Tänä vuonna laskiaissunnuntai ja ystävänpäivä sattuvat samalle päivälle - hyvä syy syödä pullaa
ja suklaata koko viikonloppu!


Askartelimme Pitkän kanssa ystävänpäiväkortteja! Pitkä taitaa piirtämisen paremmin ja omat korttini liittyvät yleensä aina jotenkin käsitöihin. Joulukortteihinkin neuloin pieniä sukkia.

Hyvää ystävänpäivää ja laskiaissunnuntaita! Hernekeittoa, laskiaispullia ja punaisia leivoksia!


Pitkä lisää: Kuvat on ottanut ihana Mixu ja tässä taisi nyt paljastua meikän oikea nimi, mitä Kurpitsamoskan Mari on ainakin käyttänyt ihan ensimmäisestä päivästä asti. Ja se salaperäinen V on persoonallisesti Ville. No, pidän silti kiinni Pitkästä, sillä olen 2cm Pätkää pidempi, hähä. Niin, emmekä ole V:n kanssa se 90-luvun lauluduo Ville ja Pinja (Hanski). Vielä loppuun onnittelut Villen ihanalle isälle! Hyvää syntymäpäivää!

13.2.2010

Ystävänpäivämuffinssit

Mietin, että haluan leipoa jotain ystävänpäiväksi ja nämä muffinssit sopivat tarkoitukseen täydellisesti! Löysin vielä sydänströsseleitä kaupasta, joten sain muffineista ystävänpäivähenkisiä. Pääsin myös hyvällä tekosyyllä käyttämään uutta muffinssivuokaani. Panin koloihin paperivuoat, jotta muffinsseista tuli kauniin muotoisia. Niistä tuli muhkeita ja täyttäviä! Kuorrutus oli paljon juoksevampaa kuin arvelinkaan, ehkä lorautin liikaa appelsiinimehua joukkoon.

Näistä tuli jotenkin ihanan cupcake-henkisiä!



Appelsiinimuffinssit (12-14 keskikokoista)


100 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
2 ½ tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kardemummaa
1 prk (200g) ruokajogurttia
1 (luomu)appelsiinin hienoksi raastettu kuori
1 appelsiinin mehu

Kuorrutus:
200 g maustamatonta tuorejuustoa (käytin Philadelphiaa)
2 rkl pehmeää voita tai margariinia
½ dl tomusokeria
1-2 tl appelsiinimehua

+ strösseleitä tai muita koristeita

Pane uuni lämpiämään 200 asteeseen. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan sekoittaen. Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa. Lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen jogurtin ja appelsiininkuoren kanssa. Lisää appelsiinimehu taikinaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
Jaa taikina paperivuokiin tai muffinipellille. Paista n. 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kauniin värin ja tuntuvat kypsiltä. Jäähdytä.
Tee kuorrutus. Vatkaa tuorejuusto, pehmeä rasva, tomusokeri ja appelsiinimehu sähkövatkaimella tasaiseksi tahnaksi.
Levitä kuorrutus muffineille. Ripottele päälle strösseleitä. Tarjoa huomenna ystävälle!

12.2.2010

Mixun valkosuklaakakku

Hurmaava ystäväni Mixu (kirjoitusasu näin hänen toiveestaan) pyöräyttää tämän valkosuklaakakun melkein jokaisiin juhliin tai muuten vain hyviin hetkiin. En todellakaan valita, sillä kakku on aivan mielettömän hyvää. Pyynnöstäni Mixu suostui jakamaan reseptin kanssanne, vaikka eniten oli kyllä oma lehmä ojassa. Aion ehdottomasti tehdä tätä nyt itsekin. Myös kuvat ovat Mixun, wau nekin. Niin kuin Mixukin.


Mixun valkosuklaakakku
Pohja
8 kpl digestive keksejä
50g voita 

Täyte
2dl kermaa
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
2 dl hovi tuorejuustoa
1 rkl vaniliinisokeria
1 rkl sokeria
170 g valkoista suklaata
4 liivatelehteä
puolikkaan sitruunan mehu

Murskaa keksit ja lisää niihin sulatettu voi. Taputtele seos rengasvuuan pohjalle (levitä sinne pohjalle ensin se leivinpaperi!) ja laita jääkaappiin jäähtymään. Sekoita sokerit tuorejuustoon ja purista puolikkaan sitruunan mehu seokseen. 
Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja lisää seokseen. Laita liivatelehdet kylmään veteen turpoamaan muutamaksi minuutiksi. Ota liivatelehdet vedestä ja sulata ne pieneen määrään kuumaa vettä, lisää sitten seokseen. Vaahdota kerma sekä vaniljakasike. Lisää seokseen varovasti nostellen, jotta kuohkeus säilyy. Kaada seos vuokaan ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi tunniksi. Koristele makusi mukaan. Kyseisen kakun koristeena on granaattiomenaa, mangoa, kiiviä sekä ananaskirsikka. Kesällä kakun päälle sopivat hyvin mansikat.

11.2.2010

Raporttia 2





Tein eilen uudelleen näitä empanadaksia! Täytteenä oli jauhelihakastiketta (jota oli terästetty salsalla) ja juustoraastetta. Paistoaika 20min ja lopputulos mainio! Mums.

Pitsisukat

Halusin tehdä vaihtelun vuoksi jotain muuta kuin ainaisia kuviosukkiani.

Ohje löytyi Novitan Talvi 2009 -lehdestä. Kevään uudesta lehdestä huomasin, että tämä oli valittu yhdeksi suosituimmaksi ohjeeksi - enkä ihmettele! Pitsineulos oli todella simppeli tehdä. Käytin 4 sukkapuikkoja. Lehdessä sukat oli tehty luonnonvalkoisena versiona, mutta käytin kirkkaanvihreää lankaa (joka on ikävä kyllä poistunut Novitan valikoimasta). Pitäisi varmaankin hamstrata kivoja värejä enemmän. Toivo elää, että Lauttasaaressa sijaitsevasta Novitan tehtaanmyymälästä löytyisi vielä poistuvia lankoja. Vihjeitä otetaan vastaan!

10.2.2010

Raporttia

 





Oli pakko tulla raportoimaan, että maistoin eilen Coffee Housen chai lattea, enkä pitänyt siitäkään. Eli vika ei ole juomassa vaan minussa. Jos joku uskaltaa, kokeilkaa itse

Tänään on muutenkin IHAN PARAS päivä! Hyviä uutisia satelee, voitin Casino-arvasta 7e (jätin armeliaasti päävoiton V:n arpaan) ja postiluukusta tipahti uusin Maku. Ihanaa keksiviikkoa kaikille, älkääkä missatko alla olevaa aamun postausta, jossa osallistumme helmikuun ruokahaasteeseen, jaiks!


Tofulla mennään eikä meinata...

Huh huh, blogi on ollut pystyssä ööö noin kuukauden ja niinpä lähdemmekin ujoina ottamaan osaa helmikuun ruokahaasteeseen, jota isännöi ihana Herkku ja koukku. Kisan aiheena on siis tofu, ja se sopi meille paremmin kuin mainiosti, sillä olemme jo pitkän aikaa kuolanneet Pätkän uutta ruokakirjaa, Marianne Kiskolan ja Sanna Miettusen Tofua. Lisäksi molempien on jo pitkään tehnyt mieli lasagnea, viimeksi kuolailin sellaista Kokkia Viinissä tekemänä. Tofu oli molemmille vieras kokkailuissa samoin kuin lasagne, tuli siis kerralla paljon uutta. Mutta kyllä kannatti kokeilla! Ihan vilpittömästi voidaan suositella tätä ruokaa ihan kaikille, myös lihansyöjille. Käytimme itse savutofua, jonka maku toimi todella hyvin valmiissa lasagnessa. Suosittelemme ehdottomasti käyttämään Mustapekka-juustoa, sillä ilman sitä en osaa edes kuvitella tätä. Lisäksi lasagne oli helppo toteuttaa (vaikka ohje näyttääkin pitkältä), enkä usko että tässä voi epäonnistua ellei nukahda paiston aikana. Tai sekin on ok, kunhan herää ajoissa!

Lasagnen tuoksu on muuten aivan huumaava, V mainitsi siitä oikein erikseen. Kuvat eivät tee tälle ollenkaan oikeutta! Ja ehkä kameramiehellä oli vähän kiire syömään...



Pinaatti-tofulasagne (5-8 henkilölle)
Täyte:
1 pkt savutofua tai marinoitua tofua
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
2 rkl oliiviöljyä
1 pussi pakastepinaattia (150g)
1 prk tomaattimurskaa
2 tl oreganoa, 2 tl basilikaa
2 rkl balsamiviinietikkaa

Juustokastike:
1 pkt pehmeää tofua
7 dl maitoa tai soijamaitoa
200g Mustapekka-juustoa, jos et käytä Musta Pekkaa, lisää kastikkeeseen 3tl mustapippurirouhetta ja 2tl suolaa
Jos käytät lehmänmaitoa, tarvitset suurustamiseen 3 rkl margariinia ja 4 rkl vehnäjauhoa. Soijamaidon kanssa ei tarvitse jauhoa.

12-15 lasagnelevyä
3 rkl margariinia vuoan voiteluun

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Raasta porkkana. Kuulota sipuleita ja porkkanaraastetta oliiviöljyssä. Kaada joukkoon tomaattimurska. Mausta oreganolla, basilikalla ja balssamiviinietikalla. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä 15-20 min. Lisää lopuksi sulanut pinaatti ja sekoita. Leikkaa tofusta ohuita viipaleita.

Valmista juustokastike:
Vehnäjauhoilla suurustaminen:
Sulata margariini kattilassa ja sekoita siihen vehnäjauhot. Sekoita maito ja tofu keskenään (me muussasimme sen kädellä sinne sekaan) ja lisää kastikkeeseen.
Soijalla suurustaminen:
Sekoita kattilassa soijamaito ja pehmeä tofu ja anna kiehua 2-3 min.

Murusta joukkoon juusto ja sekoita niin kauan, että juusto on sulanut. Voitele uunivuoka. Levitä osa täytteestä uunivuoan pohjalle ja lado sen päälle lasagnelevyjä. Kaada osa juustokastikkeesta lasagnelevyjen päälle ja sitten kerros tofuviipaleita ja kerros täytettä. Jatka näin, kunnes ainekset on käytetty. Päällimmäiseksi juustokastikekerros. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 45 min. Anna lasagnen vetäytyä 15-20 min ennen tarjoilua.

9.2.2010

Ihminen on sitä mitä syö, ja minä muutun kohta vuoheksi....

Eksyin sairaslomallani moneen uuteen ruokablogiin, joista yksi oli Mogdoll's Kitchen. Myös Kaloriina oli tehnyt Kurpitsamoskan punajuuri-bataatti-vuohenjuustogratiinia ja jääkaapissa kolkutteli vielä 100g vuohenjuustoa. Niinpä päätin tehdä herkullisen näköisiä empanadaksia. Todella helppoja ja nopeita, ja näihin voisi kyllä tunkea varmaan melkein mitä vain sisälle. Kiva vaihtoehto sille iänikuiselle jääkaapin tyhjennys -omeletille... Omasta mielestäni tämä perunapohjainen täyte ei ollut kovin maukas ja ehkä vähentäisin ensi kerralla vähän paistoaikaakin, mutta kyllä näitä mielellään popsi. Ystäväni, joka seurustelee meksikolaisen kanssa, on muistaakseni tehnyt tulisen jauhelihakastikkeen jämästä näitä empanadaksia. Suosittelen mieluummin jotain sellaista näiden sisään.



Empanadakset (13-15kpl)
4,5 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
100 g voisulaa
n. 1 dl vettä

Täyte
2 keitettyä perunaa kuutioina
1 sipuli pilkottuna
100g vuohenjuustoa
suolaa ja mustapippuria

voiteluun kananmuna

Sekoita vehnäjauhot ja suola ja lisää sulatettu voi mukaan. Lisää vesi hiljalleen, vähän vajaa desi on hyvä nestemäärä, huomaat kyllä kun taikina muuttuu sopivaksi ja yhtenäiseksi. Taikina kannattaa laittaa hetkeksi muovikelmuun ja lepäämään jääkaappiin. Ei kuitenkaan liian pitkäksi aikaa, ettei se kovetu liikaa. Taikina kaulitaan mahdollisimman ohueksi levyksi ja siitä tehdään esim. kuppia apuna käyttäen ympyröitä (tai jos kaapista löytyy pasteijamuotti, se on täydellinen). Kuutioi perunat, kuullota sipuli pannulla ja sekoita keskenään. Lisää vuohenjuusto sekä mausteet ja sekoita hyvin. Jokaiseen taikinaympyrään laitetaan noin lusikallinen täytettä ja piirakat suljetaan vedellä kostuttaen ja reuna puristetaan tai painellaan haarukalla kiinni. Voitele lopuksi kananmunalla. Piirakoita paistetaan 200 asteessa noin 20-25 minuuttia.

8.2.2010

Punajuuri-bataatti-vuohenjuustogratiini

Kun joskus tammikuun alussa olin käymässä Kurpitsamoskan Marin luona, sain eteeni muun muassa tämän herkullisen punajuuri-bataatti-vuohenjuustogratiinin. Aivan tajunnanräjäyttävää, oikeasti. En muista milloin joku ruoka olisi kolahtanut näin kovaa. Oltuani koko viime viikon sairaslomalla (ei mikään sikaflunssa, vaan pienestä toimenpiteestä toipuminen), sain viimein aikaiseksi toteuttaa reseptin myös itse. Ja tämä oli vielä niin paljon parempaa kuin muistin!! Huh huh. Blogia lukeneet ovat ehkä huomanneet, että täällä olevat reseptit ovat aika simppeleitä. Arvostan helppoa ja nopeaa kokkausta, ja minkäs sille voi, että universumin parhaat makunautinnot muodostuvat yleensä yksinkertaisista yhdistelmistä ja pareista. Pekoni ja palsternakka, vuohenjuusto ja punajuuri, brie ja omena... Oli muuten pakko tehdä tämän postauksen jälkeen oma tunniste vuohenjuustolle, sellaista tahtia puskee sitä sisältäviä reseptejä. Jännä sinänsä, sillä V ei pidä vuohenjuustosta. Hän on selvästi ollut aika vähän kotona tai sitten minä olen ollut todella itsekäs....


Punajuuri-bataatti-vuohenjuustogratiini 
2 punajuurta
bataatti
100g vuohenjuustoa (mielellään homeetonta)
3dl kuohukermaa
rypsiöljyä
suolaa ja pippuria

Kuori ja viipaloi bataatti ja punajuuri (mahdollisimma ohuiksi, jos haluat niistä pehmeitä). Paista viipaleet pannulla (paistoin itse ensin bataatit, sitten punajuuret). Kun ne saavat vähän väriä, lisää joukkoon kerma, suola ja pippuri. Murenna joukkoon vuohenjuusto. (Tein siis tämän kerma-vuohenjuustosetin punajuuriin.) Asettele ainekset öljyllä tai voilla siveltyyn uunivuokaan. Paista uunissa 225 asteessa 30 minuuttia.

PS. On nyt pakko laittaa tähän toinenkin kuva. Kyselin V:ltä voiko tätä kuvaa laittaa blogiin ja vastaus oli, että vuoka näyttää ihan sisäelimiltä. Onko kuva ihan turn off?

7.2.2010

Kaurakeksikokeiluja

Eräänä iltana makeannälkä taas yllätti ja päätin tehdä perinteisiä kaurakeksejä, kun kaapista löytyivät kaikki ainekset. Tuli kotitaloustunnit mieleen! Ohjeen otin Leivo herkkuja helposti -kirjastani.

Tein kolmia erilaisia keksejä: tavallisia, kaakaojauhoversioita ja loppuihin ripottelin Valrhonan tummaa suklaata päälle. Pyöritin taikinasta palleroita, ja pellille kannattaa panna kerralla vain 9 palleroa (tai jopa vähemmän), etteivät keksit tartu toisiinsa.
 

Kaurakeksit (n.30kpl)

2½ dl fariinisokeria
2½ dl tavallista sokeria
200g pehmeää voita
2 munaa
1 tl vaniljasokeria
6 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää ne taikinaan ja sekoita hyvin.
Pyörittele taikinasta 30 pientä palloa ja pane ne pellille leivinpaperin päälle. Jätä väliin runsaasti tilaa. Paista kaurakeksejä uunin keskitasossa 200 asteessa n. 10 minuuttia. Pidä huoli, etteivät ne pääse palamaan. Jäähdytä ritilällä.

Keksit olivat kyllä todella tuhteja, huomasi kyllä, että voita ja sokeria riitti! Keksit, joissa oli suklaapaloja päällä, murenivat helpommin ja itse pidin niistä vähiten. Olivat makuuni liian makeita, vaikka suklaa tummaa suklaata olikin. Tavalliset ja kaakaojauhoversiot olivat tukevampia ja enemmän mieleeni. Ainakin makeannälkä tyrehtyi näillä!!

6.2.2010

Chai Latte

Mikä lämmittää talvella parhaiten? No, ensimmäisenä tulee mieleen halaus, mutta se toimii hyvin myös lämpiminä vuodenaikoina. Toisena on listallani pataruuat ja kolmantena lämpimät juomat. Chai Latte tipahtaa tuohon kolmanteen kategoriaan.

En juo ollenkaan kahvia ja olen kuullut ylistäviä puheita Wayne's Coffeen Chai Lattesta, mutta en ole päässyt vielä sinne asti sitä kokeilemaan. Niinpä päätin pyöräyttää sellaisen kotona. Hyvä kokeilla ensin itse, ennen kuin menee merta edemmäs kalaan.

Metsästin reseptiä netistä, ja olisihan se pitänyt arvata: Voisilmäpelin ihana Eeva oli tietenkin kokeillut jo tätäkin, ja seurasin nyt perässä. Todella monet lempireseptini ovat Voisilmäpelistä, joten linkkejä siihen suuntaan nähdään tässä blogissa varmasti usein. Tämä linkki siis blogin vanhan version puolelta, uusi löytyy täältä.

Omaan makuuni tämä Chai latte oli vähän turhan "oriental", joten odotan innolla sitä Wayne'sin versiota. Raportoin myöhemmin oliko se enemmän omaan makuun.



Chai Latte (kahdelle, Voisilmäpelin malliin)
3 dl vettä
2 pussia mustaa teetä tai 2 tl mustaa irtoteetä
1-2 rkl hunajaa
n. 1/2 tl kanelia
2 kokonaista neilikkaa
ripaus kardemummaa (voit käyttää myös kokonaisia siemeniä)
ripaus jauhettua inkivääriä
ripaus jauhettua muskottipähkinää
2,5 dl maitoa

Jos satut omistamaan kanelitankoja, korvaa ehdottomasti jauhettu kaneli vaikkapa puolikkaalla tangolla. Juomasta tulee vaaleamman ja kauniimman väristä, eikä siinä lillu kanelihippusia.

Kiehauta vesi ja lisää hunaja. Lisää mausteet. Pienennä levyn kuumuutta ja anna hautua n. 5 minuuttia. Lisää sen jälkeen maito ja kiehauta. Kaada mukeihin pienen siivilän (esim. teesiivilä) läpi. Chai lattea voi nauttia myös kylmänä.

5.2.2010

Hyvää Runebergin päivää!

Jos olette tänään Helsingin suunnalla, poiketkaa Ekbergille Fredrikalle. Fredrika eroaa Runebergin tortusta siinä, että se on kostutettu rommisokerivedellä ja Runebergin torttu taas on kuiva ja kohotettu hirvensarvisuolalla. Kaikkien tuttujeni ja ystävieni mielestä, jotka ovat Fredrikaa maistaneet, torttu on ehdottomasti kaupungin parasta tarjottavaa Runebergin päivänä. Pätkä toi meille näitä muutaman mukanaan, emmekä malttaneet ottaa edes lautasia esille. Kameraakaan ei saatu valmiustilaan, ennen kuin puolet tortusta oli kadonnut lämmittämään mahan pohjaa. Jos et ehdi Ekbergille, ota vaikka mallia Ruokahommista ja näistä hellyyttävistä Runebergin tortuista. Aivan ihania Janna!

4.2.2010

C-vitamiinipommi

Addiktoiduin Arnold'sin fruitieihin heti, kun ne tulivat (olikohan se kesä 2007). Lempparikseni muodostui mango-mansikka-fruitie ja valmistusprosessia useamman kerran viikossa tuijoteltuani päätin itse kokeilla tätä superhelppoa juomaa!

Kadehdin Pitkän blenderiä aikani ja oli pakko hankkia oma! Ostin aluksi fruitieta varten mangomehua, mutta sitä ei ollut aina saatavilla, joten otin kerran hyllystä viiden hedelmän mehua. Huomasin, että se olikin parempaa ja siitä lähtien olen pannut sitä aina fruitieihin!

Pakastemansikat tekevät juomasta ihanan viileän, vaikka tuoreita mansikoita olisikin kesällä saatavilla. Olen myös tehnyt tästä monenlaisia versioita, jos esim.hedelmäsalaattia on jäänyt yli, se kannattaa panna sekaan!


Fruitie (yhdelle)

pakastemansikoita (n. 1,5dl, oman maun mukaan riippuen miten jämäkkää juomasta haluat)
½ banaani
reilu desi monivitamiinimehua

PS.  Jos ihmettelette miksi niin monet kuvat on otettu lieden päältä, niin se johtuu ihan siitä, että talvella paras valo löytyy siitä lieden yläpuolelta. Kesää odotellessa, silloin tämäkin juoma pääsee paremmin oikeuksiinsa.

3.2.2010

Laskiaispitko

Laskiainen lähestyy ja olen himoinnut perinteistä laskiaispullaa jo tovin. Pätkä on enemmän mantelimassan perään, mutta itselleni ainoa oikea vaihtoehto on mansikkahillo. Olen jo vuosia sanonut, etten pidä mantelimassasta, mutta on pakko olla tässä kohtaa rehellinen ja tunnustaa, etten ole koskaan edes maistanut sitä. Isällämme on tapana kokeilla aina kaikki uutuudet ja olla muutenkin innovatiivinen keittiössä (muistatko Pätkä sen kauden, kun isä laittoi joka ruokaan kaktusta?), joten tietenkin tämä peruspullasta poikkeava laskiaispitko osui silmiini Pirkka-lehdestä. Pyörä on aina pakko keksiä uudelleen!

Niin simppeli kuin alkuperäinen ohje olikin, emme olleet sille täysin uskollisia. Valitettavasti kaapista oli päässyt loppumaan Sunnuntain kuivahiiva ja jäljellä oli enää Pirkan kuivahiivaa, jolla en ole vielä koskaan saanut mitään nousemaan, ihan turha tuote. No, ensimmäisellä kohotuksella tämäkin taikina piti pintansa ja pysyi alkuperäisessä koossaan, ja saimme siitä tehtyä vain yhden pitkon, vaikka ohjeessa puhutaan kahdesta. Sitten kohotimme pitkoa ja sehän paukkui ihan hurjan kokoiseksi. Minkäs sille voi, Pätkä lohdutti sen muistuttavan Ekbergin juhlapitkoa. Kermavaahdosta jätimme pois mantelijauhon. Ihan nätti ja kiva lopputuloksesta tuli, vaikka onhan se pulla aina pulla.


Laskiaispitkot (2 pitkoa)

Taikina 
 2 1/2 dl maitoa
1 ps (11 g) kuivahiivaa
1 kananmuna
3/4 dl sokeria
1/2 rkl kardemummaa
3/4 tl suolaa
noin 7 dl vehnäjauhoja
75 g leivontamargariinia tai voita

Voiteluun
kananmunaa

Pinnalle

raesokeria
mantelilastuja

Täyte 1 pitkolle
2 dl kuohukermaa
(1-1 1/2 dl mantelijauhetta)
1 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
noin 1 dl mansikka- tai vadelmahilloa

2.2.2010

Pata porisemaan!

Näin pakkasen paukkuessa ja talvikelillä padat ovat oivaa viikonloppuruokaa! Emme ole aiemmin tehneet Pitkän kanssa pataa yhdessä ja nyt ajattelimme vihdoin ryhdistäytyä! Saimme idean pataan Yhteishyvän ruokaliitteestä. Teimme siitä vähän muunnellun version.

Pekoni toi mukavaa suolaisuutta ja herkkusienet sopivat sekaan myös todella hyvin. Vaikka patamme olikin normaalin kokoinen, oli tilan kanssa pienoisia ongelmia. Lientä sai olla kauhomassa pois, ettei pata kiehu yli.

Söimme padan keitinperunoiden kanssa ja hyvää oli! Lautasille ei jäänyt mitään. Pikaruokaahan tämä ei ole, mutta kunnon hauduttaminen kruunaa lopputuloksen.


Lihapata

Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia aikaisemmin. Nosta lihat ja pekoni pataan ja mausta suolalla, mustapippurilla ja salvialla. Kuori ja paloittele kasvikset sekä herkkusienet ja nosta pataan. Lisää laakerinlehdet. Kaada päälle lihalientä sen verran, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Nosta pata 250-asteiseen uuniin ensin 1/2 tunniksi ilman kantta. Laske lämpö 175-asteeseen, peitä pata kannella ja jatka kypsentämistä 1 1/2–2 tunnin ajan. Kaada pataan kerma ja sekoita. Jatka kypsentämistä vielä puolisen tuntia.

1.2.2010

Syntinen suklaakakku

Kuinka moni huomasi viime viikolla Hesarin ranskalaisen suklaakakun? Ainakin minä. Kuva oli huumaava ja se, ettei reseptissä ole yhtään jauhoja, sai minut vakuuttuneeksi, että nyt ollaan herkullisen ja tärkeän kakun äärellä. Niinpä kävin tuumasta toimeen ja leivoin tätä isosiskomme syntymäpäiväksi. Kakku oli aika helppo toteuttaa, suht nopea valmistaa ja vei todella kielen mennessään. Mutta, muutama miinuskin löytyy. Kakkua syödessä tulee todella syntinen olo ja jotenkin huono omatunto, vaikken mikään terveysintoilija olekaan. Onko kakku kakku, jos siinä ei ole edes jauhoja? En tiedä mikä muovinen känttyrä tuossa Hesarin kuvassa on, mutta kakku oli todella hankala leikata ja saada pysymään yhdessä osassa. Pätkä keksi sitten jälkeenpäin, että olisi varmaan pitänyt lämmittää veistä, ei tullut valitettavasti mieleen aiemmin.

Kakku on kyllä silti varma valinta juhliin, jos paikalle tulee keliaakikoita, ja kakusta saa helposti myös laktoosittoman ostamalla laktoositonta voita. Ja jos pitää suklaasta, pitää varmasti myös tästä kakusta. Suklaalla on tässä iso merkitys, joten osta jotain laadukasta. Itse paistoin kakkua 40 minuuttia, silloin pinta alkoi osoittaa pieniä kärähtämisen merkkejä. Älä myöskään pelästy paistamista, sillä kakku melkein tursui meillä reunojen yli, mutta asettui sitten jäähtyessään littanaksi.

 

Ranskalainen suklaakakku
 200 g voita
200 g suklaata (70 %)
5 keltuaista
5 valkuaista
1 1/2 dl fariinisokeria
1 1/2 dl kidesokeria

Sulata voi ja suklaa miedolla lämmöllä kattilassa. Vatkaa keltuaiset ja fariinisokeri vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää kidesokeri valkuaisvaahtoon vähitellen vatkaten. Sekoita voi-suklaaseos keltuaisvaahtoon. Kääntele lopuksi valkuaisvaahto joukkoon. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla, ja voitele vuoka hyvin, myös pohja. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa uunin toiseksi alimmalla ritilällä 40–50 minuuttia. Anna vetäytyä yön yli jääkaapissa. Tarjoa kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera.