30.4.2010

Naan

En tosiaan pidä intialaisesta ruoasta, mutta olen aina rakastanut Naan-leipää. Bongattuani Uneliaalta kokilta helpon reseptin leipien tekoon, laitoin linssikeiton tulille ja valmistin minulle ja Pätkälle orientaalin lounaan. Leivät olivat tosi helppotekoiset ja maistuivat aivan ihanilta. Teen todellakin uudelleen, ah! Tosin Annan leivät näyttivät aika paljon paremmilta, omani eivät olleet yhtä kuvauksellisia.
 

Naan (8 itämaista leipää)
1 dl maitoa tai kasvismaitoa
1/4 pkt hiivaa tai 1/2 pussia kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
1 dl maustamatonta jogurttia tai soijajogurttia
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl margariinia (tai voita) taikinaan
2 rkl margariinia (tai voita) voiteluun
 
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva, suola ja sokeri. Jätä kuppi hetkeksi pöydälle. Mittaa toiseen kulhoon jauhot ja rasva. Nypi rasva jauhoihin. Kaada joukkoon hiivamaito ja jogurtti. Vaivaa taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa kulhon reunoista. Taikinan pitää jäädä melko löysäksi. Peitä kulho liinalla ja jätä kohoamaan pariksi tunniksi.

Kun taikina on kohonnut, jaa se kahdeksaan osaan. Pyöritä osat palloiksi ja painele ne sitten kostutetuin käsin littaniksi, halkaisijaltaan noin 15-senttisiksi lätyiksi suoraan leivinpaperille. Yhdelle pellille mahtuu neljä leipää. Peitä leivät liinalla.
 
Kuumenna uunin grillivastus, tai kuumenna uuni muuten hyvin kuumaksi. Kun uuni on kuuma, voitele pellillinen leipiä vedellä ja paista niitä sitten uunin ylätasolla hetken aikaa. Tehokkaassa uunissa leivät voivat paistua jopa minuutissa, mutta leipien paistuminen voi viedä kauemminkin. Tulikuuman ja nopean paiston idea on, ettei leivistä ehtisi haihtua paljoakaan vettä.
 
Kun paistuvissa leivissä on ruskeita pilkkuja, käännä ne, voitele toiset puoletkin nopeasti vedellä ja paista vielä hetki. Voitele valmiit leivät rasvalla ja laita pinoon liinan alle odottamaan. Paista toinen pellillinen.
 
Tarjoile leivät kuumina heti, kun ne ovat valmistuneet.

29.4.2010

Linsseistä soppaa

Nyt kun olen valahtanut "puoliksi" kasvissyöjäksi, olen ollut vähän huolissani proteiinin saannistani. Suunnistin muutama viikko sitten kaupassa linssien maailmaan ja hihkaisin huomatessani miten halpoja punaiset linssit ovat - nyt kelpaa kokeilla ja epäonnistua. Eilen linssit lähtivät kokeiluun Ruokahommien Jannan Tulisen tuhtiin linssikeittoon.

Tähän väliin on varmaan hyvä kertoa, että inhoan intialaista ja nepalilaista ruokaa. Keitto oli ehkä vähän turhan oriental omaan makuuni, mutta makumaailman takaa ymmärsin kyllä keiton olevan maukasta ja varmasti monen mieleen. Jätin vielä inhoamani jeeran eli juustokuminan pois, mutta valitettavasti tästä ei mikään oma lempisoppa tullut, vaikka varmaan joskus uudelleen teenkin. Sen verran edullinen, nopea ja helppo vääntää. Mutta hei, jos jollain on vinkkejä punaisten linssien käyttöön, otan mielelläni ideoita vastaan!

Fetan korvasi kaapista löytynyt mozzarellaraaste. Taustalla Naan-leipää, josta lisää huomenna.


Tulisen tuhti linssikeitto, n. kolmelle (Ruokahommia)
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 tl punaista chilitahnaa
1,5 dl punaisia linssejä
3-4 dl vettä
1 tlk (370 g) tomaattimurskaa
2 rkl kasvisfondia
0,5 dl kermaa/kookosmaitoa tai -kermaa
2 tl inkivääriä
2 tl chilijauhetta
2 tl paprikajauhetta
(½ tl jeeraa)
1 tl currya
soijaa
merisuolaa
loraus hunajaa

Kuumenna reilusti öljyä kattilassa ja lisää pieniksi pilkotut sipulit ja valkosipuli. Lusikoi sekaan chilitahna, anna tiristä. Sipulien pehmittyä lisää tomaattimurska, vesi ja huuhdellut linssit. Anna porista ja lisää kasvisfondi ja kerma. Mausta. Nauti fetajuuston ja varrasleivän kanssa.

28.4.2010

Suklaiset muffinssit

Sain Pitkältä ystävänpäivänä söpöjä muffinssivuokia ja korkkasin ne vihdoin käyttöön. Olin jo kauan katsellut Olivian sivuilta tätä muffarireseptiä. Lopputulos oli ihanan kuohkea ja täyteläinen. Ei ehkä se raikkain ja kevein setti, mutta vie hyvin makeannälän! :D Ranskankerma teki muffinsseista ihanan kosteita ja kuohkeita.

Ohjeen mukaan paistoaika olisi 20-25 minuuttia, minun muffinssini olivat kypsiä ja kullanruskeita vähän yli 10 minuutissa. 25 minuutin jälkeen muffinssit olisivat muistuttaneet enemmän palaneita koppuroita. Kuorrutetta tehdessä panin ensin tomusokeria yhden desin. Vähempikin olisi riittänyt, kuorrutteesta tuli nimittäin aika jämäkkää. Ohjeen tomusokerimäärä ei siis ihan pitänyt paikkaansa.

Taikina täytti mukavasti muffinssivuokani 12 koloa.

Käytin Fazerin sinistä muffinsseihin ja taloussuklaata kuorrutteeseen.



Amerikkalaiset muffinssit (12 muffinsia)
150 g tummaa tai maitosuklaata
100 g sulatettua voita
2 munaa
1 dl ranskankermaa
2 dl sokeria
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Kuorrutus:
100 g suklaata
50 g voita
noin 1 dl tomusokeria

Koristeeksi:
Marianne Crush -rouhetta

Leikkaa suklaa veitsellä karkeaksi rouheeksi. Riko munat yksitellen kulhoon ja vatkaa kevyesti niiden rakenne rikki. Sekoita joukkoon voi ja ranskankerma. Sekoita sokeri, vehnäjauhot, sooda, leivinjauhe ja vaniljasokeri kulhossa. Lisää jauhoseos märkien ainesten joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi Lado paperiset muffinivuoat uunipellille. Nostele taikinaa vuokiin.
Kypsennä 200-asteisessa uunissa keskitasolla 10-15 minuuttia. Kokeile kypsyys cocktailtikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, muffinit ovat kypsiä. Valmista kuorrutus. Paloittele suklaa ja voi kattilaan. Kuumenna kunnes suklaa alkaa hiljalleen sulaa. Nosta kattila liedeltä. Sekoita joukkoon tomusokeria kunnes saat seoksesta levitettävän. Levitä kuorrutus muffinien pinnalle. Koristele Marianne-rouheella.

27.4.2010

Vihdoinkin piirakkaa!

Blogissamme ei ole ollut oikeastaan mitään kunnon suolaista piirakkaa paitsi kolmen juuston piiraat. Niitäkään ei oikein lasketa, koska formaatti oli erilainen. :D

Viime viikolla postiluukustani tipahti lahjalehtenä Koko perheen terveys. Iskin silmäni heti tähän piirakkaohjeeseen. Tarkemmin lehteä selatessa huomasin Maku-lehden toimituksen laatineen reseptit! Wuhuu, lehden innokkaana fanina ohjetta oli pakko kokeilla. Pitkä ei ole mikään oliivihirmu, mutta minua nämä kaikki täytteet houkuttelivat.

Pakko kyllä nyt vähän hehkuttaa. Piirakka oli mielettömän hyvää! Aikaisemmissa piirakoissa munamaito on pilannut kokonaisuuden ja ollut jotenkin pettymys. Ah, tämä sai ehdottomasti vakiopiirakkani paikan! Eri täytevariaatioilla varmasti myös hyvää...mitäköhän sitä seuraavaksi keksisi?

Minun uunissani paistoaika oli 40 minuuttia. Olisin pitänyt piirakkaa uunissa pidempäänkin, mutta parsakaalit ja fetakuutiot rupesivat jo tummumaan aika tavalla. Riippuu varmaan vähän uunistakin!

Uu, pikkasen vapputunnelmaa.


Kasvis-fetapiirakka (10 palaa)
Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
100 g margariinia
½ dl vettä

Täyte:
1 rs (250g) kirsikkatomaatteja
200 g fetaa
200 g parsakaalia
1 dl kalamataoliiveja
2 munaa
1 rs (200g) maustamatonta tuorejuustoa
1 prl (200g) ranskankermaa
½ tl mustapippuria

+ tuoretta basilikaa koristeluun

Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe. Sekoita joukkoon pehmeä rasva. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Paista piiraspohjaa 225 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 10 minuuttia.
Levitä piirakkapohjalle suurin osa paloitelluista tomaateista, parsakaalipaloista, juustokuutioista ja oliiveista.
Vatkaa munat, tuorejuusto, ranskankerma ja pippuri kulhossa. Kaada seos täytteen päälle. Ripottele pinnalle loput täytteen ainekset. Paista 225 asteessa 20-30 minuuttia (itse paistoin 40 minuuttia). Koristele tuoreella basilikalla.

24.4.2010

Friday night fever

Eilen oli aivan ihana ilta. Kahdeksalta saunavuoro, sen jälkeen molemmille quesadillat ja saunajuomat. Hypin riemusta, kun löysin kaupasta Somersbyn siideriä. Oltiin viime kesänä Kööpenhaminassa V:n kanssa, ja koko kaupungin siideritarjonta tuntui rajoittuneen tuohon yhteen siideriin. En kyllä pistänyt pahakseni, sillä siideri maistuu omenamehulta ja on mielestäni todella erilainen kuin Suomessa yleensä lipitettävät omenasiiderit. Somersby ei todellakaan ole kuiva, vaan makea, ja siihen ehkä kasvaisi muutaman kappaleen jälkeen ällötys. Mutta ah, saunan jälkeen, suolaisen quesadillan ja hyvän seuran kanssa... täydellistä.


PS. Katsoin juuri Köpiksen reissun valokuvat läpi. Kuvia on 37 ja niistä kolmessa näkyy Somersbyn puteli! Kahdessa kuvassa seikkailee Metallica Tivolin hurjassa laitteessa. Huh. Matkakuume.

23.4.2010

Lohta ja pastaa, eli lohipastaa (taas)

Etsin kuumeisesti hyvää pääruokaa Mimmin ja Pepin vierailulle kunnes Pätkä ohjasi minut Hesarin avokado-lohipastan äärelle. Kivan innovatiivista ottaen huomioon, että blogissa on tällä hetkellä kolme kalaruokaa, joista kaikki sisältävät lohta. No, kalaa tulee syötyä aika harvoin V:n ollessa "kala-allerginen" ja lohi nyt sattuu olemaan omista kalaherkuistani suurin. Ah. Pasta oli tosi nopea tehdä, appelsiini maistui kivana vivahteena ja yleisesti ottaen mielestäni tosi maukasta. Mutta jos pastassa on kylmäsavulohta, lopputulos ei vain voi olla huono.


Taustalla Uneliaan kokin pinaatti-feta-pekonipasteijoita, jotka olivat menestys!


Avokado-lohipasta (kolmelle)
nauhapastaa

2 kypsää avokadoa
200g kylmäsavulohta
1 appelsiini
1dl kermaa
1/2rkl Sweet Chili -kastiketta
mustapippuria (suolaa, kala on kyllä jo aika suolaista)
1dl pinjansiemeniä
parmesaania

+ viimeistelyyn rucolaa

Laita pastavesi kiehumaan. Kuumenna syvä, iso paistinpannu. Paahda pannussa nopeasti pinjansiemenet, siirrä ne syrjään. Pese appelsiini hyvin. Raasta siitä kuorta n. 1 rkl, purista mehua 2rkl. Suikaloi savulohi. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan (itse käytin siis tuorepastaa, kestää 3min). Kiehauta kerma paistinpannussa, lisää appelsiinin kuori ja mehu sekä chilikastike. Kiehauta hieman kokoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Halkaise ja kuori avokadot, poista kivi ja viipaloi. Valuta keitetty pasta ja sekoita se kastikkeen joukkoon. Lisää lohi. Laita valmiin pastan päälle viipaloidut avokadot, pinjansiemenet ja parmesaanilastut (mulla oli nyt vaan tollasta raastetta). Viimeistele halutessasi rucolalla.

22.4.2010

Vihdoinkin maa-artisokkaa

Huh huh mikä ilta! More to love -blogin tytöt Mimmi ja Peppi olivat eilen illallisella ja yritin pistää parastani. Tunnen tytöt jo pidemmän ajan takaa, ennen blogihommia, ja tätä ruokailua on oikeasti yritetty järjestää vuosia.

Yritin muistaa ottaa kuvia ruoasta, mutta lopputulokset olivat aika huonoja. Varautukaa siis huonojen kuvien tulvaan lähipäivinä. Nolointa kuitenkin oli, että napsin kuvia ruoasta, mutta unohdin ottaa kuvan tytöistä!! Olen selvästi ihan liian intensiivinen ruokabloggaaja, jos unohdan jo ottaa kuvia kavereistani, täytyy tsempata. Sori vielä tytöt! Ja ihanaa kun kävitte, oli aivan mahtavaa :)

Alkupalana nautittiin maa-artisokkakeittoa, sillä löysin VIHDOIN noita ärsyttäviä mukuloita kaupasta. Makuhan on aivan ihana, mutta kuoriminen on ihan p*llystä. Kilon kuorimiseen meni varmaan 45 minuuttia. Todella turhauttavaa. No, vaiva kannatti, sillä maa-artisokkakeitto on ehkä lempiruokaani. Aivan ihanan samettinen soppa, jota pekoni täydentää taivaallisesti. Soppa jäi vähän liian löysäksi, ja pekonit päätyivät keiton pohjalle. Yrittäkää te tehdä aavistuksen verran stiffimpää soppaa.


Maa-artisokkakeitto (pääruokana noin neljälle/viidelle)
1kg maa-artisokkaa
2 perunaa
vajaa litra vettä
2 kasvisliemikuutiota
2dl kermaa
(vajaa desi valkoviiniä)
valkosipulinkynsi
valkopippuria

Tarjoiluun
pekonia

Kuori maa-artisokat ja perunat, laita kiehumaan veteen niin, että juurekset peittyvät juuri. Lisää mukaan kasvisliemikuutiot, kiehauta juurekset pehmeiksi. Soseuta, lisää kerma, mausteet ja hauduta hetki. Ruskista pari siivua pekonia pannulla, leikkaa murusia keiton päälle.

21.4.2010

Pannaria aamiaiseksi (tai jälkkäriksi)

Soittelin sunnuntaina Mixulle ja kyselin lenkille, mutta Mixu kertoi popsivansa banaanipannukakkuja ja siirappia aamupalaksi. Olin kuvitellut Mixun puhuvan ihan tavallisista pannukakuista, joissa on banaanisiivuja päällä, mutta maanantain tarkentavassa keskustelussa kävi ilmi, että kyse olikin amerikkalaisista pannukakuista. Kaivelin kuitenkin ruokablogeja oikein urakalla ja ensin suunnittelin soveltavani ideaa näihin Voisilmäpelin pannukakkuihin. Söpöjä! Sitten löysin Ruokahommien Banaani-inkivääripannarin sekä Piiskuneidin Banaanipannukakun (jotka näyttivät olevan ihan sama ohje, paitsi Jannalla taisi olla vähän banaanikikkailua ja inkivääriä - no, eiköhän se pannarin resepti ole aika sama kaikilla). Lopputulos oli kyllä tosi hyvä. Perinteinen pannari tuppaa helposti maistumaan pelkältä munalta, mutta ah, tämä pannari oli ihanan kostea ja maukas. Ja sopi hyvin myös venähtäneelle aamiaiselle siirapin kanssa.


Banaani-inkivääripannari (pellillinen)
3kpl munia
8dl maitoa
1/2dl sokeria
4dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl inkiväärijauhetta
1tl suolaa
1-2tl vanilliinisokeria
75-100g margariinia
2 kypsää banaania

+ siirappia

Vatkaa kananmunat maitoon ja lisää loput ainekset, haarukalla soseutettu banaani, sekä jäähtynyt margariinisula sekoittaen joukkoon. Kaada taikina leivinpaperille uunipellille ja paista 225 asteessa 25-30 minuuttia. Nauti siirapin / jäätelön kanssa.

20.4.2010

Tuplajuusto

Marssin eilen innoissani Mixulle vouhottamaan soijapihveistä. Menimme kauppaan ostamaan ruokaa ja pakotin Mixun hankimmaan tummaa soijarouhetta, sillä lupasin tehdä meille biffit hampurilaisia varten. Jee, idea meni läpi ja Mixu lupautui tekemään lohkoperunoita.

Hieno kuva on Valtterin ottama. Masentaa omat kuvailut aina Valtterin tähtiotosten jälkeen.

Hampurilaisissa on täytteenä
salaattia
punasipulia
hampurilaiskastiketta
ketsuppia
majoneesia
tomaattia
juustoa
soijapihvit

Hampurilaissämpylät ihan pussista ja paahdettu leivänpaahtimessa.

Siwasta ei löytynyt cheddaria, joten pihvit laitettiin paistamisen jälkeen hetkeksi uuniin grillivastuksille, päällä oli kermajuustoa ja mozzarellaa. Jokaisessa burgerissa pari pihviä, mmmmm.

Kävin illalla nukkumaan V:n viereen ja olin jo melkein unten mailla, kun havahduin V:n kysyvän "Oletsä syönyt taas valkosipulia?". Joo, olenhan minä. Mixu laittoi perunoihin öljyä, valkosipulia, timjamia, salviaa ja suolaa. Ah.

19.4.2010

Appelsiininen mokkakakku

Rakastan suklaan ja appelsiinin yhdistelmää, joten ei ole mitenkään yllätys, että tämä Appelsiininen mokkakakku (Uura Hagberg) kuuluu omiin suosikkeihini. Samasta Maku-lehdestä, josta bongasin ihanat Insinöörin soijapihvit, löytyy myös tämä ihana suklaakakku. Olen tehnyt kakkua aiemminkin ja se ei pettänyt odotuksia tälläkään kertaa.


Appelsiininen mokkakakku
Voiteluun
1rkl juoksevaa margariinia
1rkl korppujauhoja

Pohja
(tarvitset 2 appelsiinia)
2tl appelsiininkuoriraastetta
1,5dl appelsiinimehua
2 munaa
1,5dl sokeria
4dl vehnäjauhoja
4rkl kaakaojauhetta
2tl leivinjauhetta
1,5dl juoksevaa margariinia

Kuorrutus
2,5rkl voita / margariinia
3rkl vahvaa kahvijuomaa
3dl tomusokeria
2rkl kaakaojauhetta (tai sitten korvaa 3-3,5dl kaakaotomusokerilla)

Koristelu
nonparelleja tai suklaata raastettuna

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Voitele vuoka ja jauhota se. Pese appelsiinit hyvin. Raasta kuorta talteen ja purista mehu. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon kaakao- ja leivinjauhe sekä appelsiininkuoriraaste. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää kuivat aineet vuorotellen mehun ja margariinin kanssa taikinaan. Sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan, levitä tasaisesti. Paista 200 asteessa 10-15 minuuttia. Jäähdytä pohja ja siirrä se tarjoilulautaselle. Sulata kuorrutuksen rasva kattilassa. Lisää muut aineet. Sekoita tasaiseksi ja levitä kuorrutus pohjan päälle. Koristele nonparelleilla tai raastetulla suklaalla.

Ei ihan maltettu ottaa kuvaa, oli ensin maistettava pari palaa.

18.4.2010

Jauhelihapihvit goes vege

Olen aina ollut lihansyöjä henkeen ja vereen. Lapsuudenkodissa syötiin lauantaisin iltapalalla keitettyä kieltä, sunnuntaina päivällisellä tartaria ruisleivän päällä ja juhlapäivinä keitettyä sydäntä. Rakastan lihaa (etenkin pekonia). Mutta sen taannoisen ruokamyrkytyksen/noro-viruksen jälkeen ei liha ole oikein maistunut. Possun kylki oli kyllä aivan ihanaa, ja tajusin että on mennyt maku sellaiseen teolliseen mössöön kuten vakuumipakattuun jauhelihaan. Ajatuksissa on jo pitkään kytenyt, että syömäni lihan pitäisi olla riistaa tai ainakin tuoretiskiltä, jolloin tiedän mistä se on tullut ja milloin. Niinpä nappasin tänä viikonloppuna kaupan hyllystä tummaa soijarouhetta. Tein soijarouheesta kastiketta joskus vuosia sitten, mutta silloin en tainnut lukea valmistusohjetta kunnolla ja soijarouhe jäi kovaksi. Tällä kertaa kävi onneksi toisin.

Ohjeen nappasin.... Maku-lehdestä (5/08). Ihanat Insinöörin soijapihvit ja ruskea kastike ovat Vuoden 2008 kotikokkaaja Jani Kososen käsialaa. V antoi näille arvosanaksi 8½ (vrt. meillä aiemmin syödyt jauhelihapihvit olivat kuulemma 7!) ja oma arvosanani on ehkä 9. Nämä sopisivat hyvin vaikka hampparin väliin ja maistuvat todellakin lihansyöjille. Jos en olisi tiennyt paremmin, olisin luullut syöväni jauhelihapihviä. Täytyy vielä mainostaa, että näitä on myös tosi helppo tehdä silloin kun jääkaappi on tyhjä, sillä jos sieltä löytyy kaksi kananmunaa, löytyy todennäköisesti muutkin aineet kaapista (kunhan olet ostanut sen tumman soijarouheen sinne valmiiksi).

Näistä tuli ehdottomasti meillä usein syötävää arkiruokaa. Kastike sai ylistyksiä. Täytyy myöntää, etten ollut koskaan ennen tehnyt ruskeaa kastiketta itse, enkä ehkä ruskistanut jauhoja tarpeeksi, mutta onneksi se ei vaikuttanut makuun.

Maku-lehden kuva oli aika paljon houkuttelevampi, mutta jos voisin, pakottaisin teidät kaikki testaamaan näitä.


Insinöörin soijapihvit (n. 6 pihviä)
2dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2dl tummaa soijarouhetta
2 munaa
3rkl vehnäjauhoja
2rkl sipulijauhetta
1/2rkl grillausmaustetta
1/2tl pippurisekoitusta

Paistamiseen voita tai margariinia

Pane vesi ja liemikuutio kulhoon. Lämmitä mikrossa niin, että kuutio liukenee. Sekoita joukkoon soijarouhe, munat, jauhot ja mausteet. Anna turvota 10-15 minuuttia. Muotoile taikinasta 6-8mm:n paksuisia pihvejä. Paista ne pannulla kauniin ruskeiksi. Tarjoile pihvit ruskean kastikkeen, perunamuusin ja puolukoiden kera.

Janin ruskeakastike (4 annosta)
3rkl voita tai margariinia
3rkl vehnäjauhoja
4dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1rkl sipulijauhetta
1/4rkl grillausmaustetta
1tl soijakastiketta
1/2tl pippurisekoitusta

Sulata rasva paistinpannulla, lisää jauhot ja ruskista tasaisesti koko ajan sekoitellen, älä päästä palamaan. Lisää vesi ruskistamisen jälkeen samalla hyvin sekoittaen. Anna hautua 5-10 minuuttia. Lisää liemikuutio ja mausteet. Anna kiehua pannulla 10-15 minuuttia samalla sekoittaen. Lisää vettä tarvittaessa. Tarjoa kastike soijapihvien kanssa.

16.4.2010

Meni just niinku Strömsössä

Aika moni tuntuu repineen viime aikoina huumoria Facebookin ryhmästä Ei menny niinku Strömsössä. Ryhmä on täynnä epäonnistuneita kokkailuja, rakenteluita ja puutarhahommia. Suosittelen todella vilkaisemaan, jos omat muffinsit levähtävät koko pellin leveydelle.

Osaksi ryhmän innoittamana tuli pitkästä aikaa käännettyä kanavaa FST:n puolelle ja Strömsön pariin. Söpö Paul Svensson väänsi viime kerralla viiden päivän ruoat neljälle hengelle alle 50 eurolla. Maanantaiksi kaavailtu renkisalaatti (bondsallad) eli maalaissalaatti näytti ruudulla NIIN hyvältä, että oli pakko tarttua puikkoihin. Viimeistään siinä vaiheessa, kun Paul paistoi ihanaa possun kylkeä salaattiin (vaikkei sitä jostain syystä mainittu enää netissä olevassa reseptissä), olin sulaa vahaa. Isä teki minulle ja Pätkälle aina viikonloppuisin kylkipaloja, kun olimme pieniä, ja ne olivat (ovat) suurinta herkkuani. En tajua miksen ole tehnyt niitä itse koskaan, sopivat muuten mainiosti vaikka lohilaatikon päälle.

Viljapossun kylki maksoi 2,44€ (380g) Stokkan Herkussa, joten mistään kalliista herkusta ei todellakaan ole kyse, Saarioisten kinkkupakettikin on kalliimpi. Kylkipala leikataan noin puolen sentin paksuisiksi siivuiksi ja ruskistetaan kuumalla pannulla molemmilta puolin. Niin helppoa ja i-h-a-n-a-a. Salaatti oli muutenkin aivan mahtavaa, suosittelen tosi lämpimästi.


Salaatti ennen salaattia.

Strömsön maalaissalaatti (neljälle)
pussi salaattisekoitusta (tai sitten osta pari erilaista ruukkusalaattia)
6 kananmunaa
(1rkl salaattikapriksia)
1kg keitettyä perunaa
300g porsaan kylkeä
1/2 punasipuli, pieneksi silputtuna
(+ itse lisäisin ehkä vielä kirsikkatomaatteja)

Sinappikastike
2rkl sinappia (dijon tms.)
1rkl valkoviinietikkaa
1dl öljyä (käytin rypsiöljyä, mutta eiköhän oliiviöljykin käy)
suolaa
valkopippuria

Keitä munia 6,5 minuuttia, jäähdytä ja kuori. Paista porsaankylkifileet pannulla ja viipaloi. Kuutioi perunat ja puolita munat (meillä laitettiin neljään osaan), levitä isolle lautaselle/vadille lihan kanssa. Laita päälle sipulit ja  kaprikset. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja pyörittele salaatti hyvin soosissa. Nosta salaatti perunasetin päälle.

Ja salaatilla.
PS: Olen aina pellännyt tehdä vähänkään jauhelihasta poikkeavia liharuokia, mutta kylkipalaa on ihan turha pelätä. Sitä ei tarvitse edes maustaa ja lopputulos on taivaallinen.

15.4.2010

Smells like garlic spirit

Olen haissut koko päivän ihan kamalalta. Säälin vierustoveriani bussissa, ja olen hengittänyt nenän kautta aamusta asti. Kyllä, söin eilen valkosipulia. Tosi paljon. Kuikuilimme illalla V:n kanssa ruokakaappeihin ja jääkaappiin, ja kaikki ruoka tuntui hävinneen kuin tuhka tuuleen. Olin jo langeta vanhoihin käytösmalleihin ("Hei, käy sä kaupassa kun mä imuroin joka viikko..."), mutta sitten muistin Eevan valkosipulileivän! Jessss, meiltä löytyi nimittäin juuri ostamaani luomuvalkosipulia, juustoa, voita, nahistunut ruohusipuli ja esipaistettuja patonkeja. Aivan mahtavaa.

Näitä leipiä on tehty aiemmin meillä ja kavereilla bileisiin. Silloin leivät on tehty valmiisiin patonkeihin, mutta omaksi suosikikseni nousivat nyt nämä esipaistetut patongit. Leivät kannattaa muuten leikata halki jo ennen paistamista, paistaa sitten kypsiksi (muttei sellaisiksi ruskeiksi vaan vaaleiksi, eli minimikypsytysajassa) ja kuorruttaa sen jälkeen ja lykätä uuniin uudelleen. Olin ehkä vähän hölmö ja heitin kuuden valkosipulinkynnen lisäksi vajaan teelusikallisen valkosipulitahnaa, joka on tosi stydiä. Lopputulos oli tavallistakin herkullisempi, mutta myös haisevampi. Jätin leivät myös ruskistamatta, sillä joskus lopputulos on ollut omaan makuuni turhan crispy. Mutta makuasia, kokeilemalla löytyy varmasti se omaan makuun sopiva rapeus.

HUOM! Jaa sänky sen kanssa, jonka kanssa erehdyt näitä popsimaan. Kukaan muu ei suostu nukkumaan vieressäsi.


Valkosipulileipä (Voisilmäpeliä)
1 patonki tai muuta vaaleaa leipää
1 valkosipuli
100 g voita
nippu ruohosipulia
n. 1-2 dl juustoraastetta
 
Halkaise patonki pituussuunnassa kahtia. Murskaa valkosipulinkynnet tai leikkaa ne hienoiksi. Sulata voi  pienessä kasarissa tai paistinpannulla ja lisää hienonnettu valkosipuli voin joukkoon. 
Kun voi on sulanut, voitele patonginpuolikkaat “päästä varpaisiin” valkosipulivoilla (pullasuti on passeli, mutta itse laitan suoraan lusikalla). Leikkaa päälle ruohosipulia ja ripottele juustoraaste.
Paista leipiä 180-asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia. 
Siirrä sen jälkeen pelti uunin ylätasoon ja paista vielä muutaman minuutin ajan, 
kunnes leipä on mukavasti paahtunut ja saanut väriä.

14.4.2010

Moni kakku päältä kaunis

Viime viikonloppuna matkasimme ihanille kavereillemme syömään. Tarjoiluiksi oli luvattu hampurilaisia ja lohkoperunoita, minä lupauduin pyöräyttämään jälkkärin ja tuomaan viiniä. Podin todellista blackoutia keksiessäni jotain jälkkäriä pöytään (en voinut tehdä luottojälkkäriäni kladaria, sillä pitihän saada jotain blogattavaa!). Lopulta jääkaapissa kummitteleva sitruunan puolikas päätti puolestani ja havahduin tekeväni perjantaina saunavuoron jälkeen sitruunamuffineja. Löysin ihanan helpon ohjeen Hesarin nettisivuilta, mutta maisteltuani kuorrutusta harmitti todella, että päätin oikaista enkä toteuttanut lupaavalta vaikuttavaa Jauhot Suussa -blogin reseptiä. Olisi ainakin pitänyt matkia tuo tuorejuustokuorrute. Eihän tässä tomusokerimössössäkään varsinaisesti mitään vikaa ollut, se oli ihan kiva, mutta olen aika varma, että tuo toinen olisi ollut parempi. Muffinit olivat myös aika tiivitä, mutta ihan hyviä, eivät tosin omia suosikkejani. Mutta en ole kauheasti makean perään muutenkaan.


Sitruunamuffinit (8kpl)
1dl sokeria
2 kananmunaa
1dl sulatettua voita / margariinia
1dl kermaa
2dl vehnäjauhoja
1/2dl perunajauhoja
1,5tl leivinjauhetta
puolen sitruunan raastettu kuori
2rkl sitruunamehua 

Pinnalle:
tomusokeria
sitruunamehua
raekarkkeja tai nonparelleja
(suosittelen kyllä tekemään näiden muffinien kuorrutetta)

1.Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.Lisää sulatettu, jäähdytetty voi ja kerma.
2.Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilän läpi munavaahtoon. Sekoita varovasti ja vain sen verran kuin on tarpeen. Lisää sitruunan kuori ja mehu.
3.Jaa taikina muffinivuokiin. Täytä vuoat vähän yli puolenvälin. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.
4.Tee sokerivesikuorrutus sekoittamalla tomusokerin joukkoon varovasti sitruunamehua. Valele kuorrutusta muffineille ja painele vielä pehmeään kuorrutukseen pieniä pääsiäiskaramelleja tai nonparelleja.

13.4.2010

Rasvattomat muffinit

Keittiössä kummitteli pari yksinäistä todella kypsää banaania. Kaivelin tapojeni mukaan vähän Maku-lehden reseptiarkistoa ja tielleni osuivat nämä ihanilta vaikuttavat banaani-kinuskicupcaket. Kävin uudelleen keittiössä ja toinen banaaneista olikin jo hävinnyt V:n suuhun. Niinpä kokeiluun pääsivätkin banaani-suklaamuffinit (Matleena Lahti). Muffineista tuli sopivasti jälkiruoka ystäväni synttäripäivälliseen.

Muffinit olivat tosi helppotekoiset, joka sopi paremmin kuin hyvin kokkaajalle, jonka bravuurit eivät tosiaankaan ole jälkiruuissa. Banaani maistui sopivan miedosti, mutta paistoaika oli ihan haihattelua. Otin muffinit viiden minuutin jälkeen uunista ulos, näyttivät mainioilta, mutta cocktailtikkutesti osoitti, että kauniin kuoren alla oli vesivelliä. Laskin lämmöt 150 asteeseen, työnsin muffinit alatasolle vielä n. viideksi minuutiksi ja lopputulos oli onneksi onnistunut. Jännää, ettei näihin tullut ollenkaan rasvaa, itse olisin ehkä kaivannut nimenomaan tilkan rasvaisuutta, mutta V tykästyi näihin tosi paljon. Ensi kerralla voisin myös tehdä näihin jonkin ihanan cupcake-kuorrutteen tuorejuustosta, ah.

Olin laiska, enkä jaksanut kuorruttaa kaikkia muffineja.

Banaani-suklaamuffinit (12kpl)
4 munaa
1,5dl sokeria
1 kypsä banaani
1dl vehnäjauhoja
0,5dl perunajauhoja
3rkl kaakaojauhetta
1tl leivinjauhetta 

Sisään
6 palaa tummaa suklaata 
Koristeluun
6 palaa tummaa suklaata

Lisäksi 12kpl Amerikan muffinivuokia

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Levitä muffinivuoat uunipellille. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Soseuta banaani ja lisää se vaahtoon kevyesti sekoittaen. Nostele joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lusikoi taikina vuokiin ja ripottele jokaisen pinnalle puolikas suklaapala paloiteltuna. Suklaa vajoaa taikinan sisään paistettaessa.

Paista muffineja noin 5 minuuttia (itse paistoin tosiaan vielä 5min 150 asteessa). Valuta jäähtyneille leivonnaisille sulatettua suklaata.

12.4.2010

Kasvis-kasvispastaa

Pääruokana tarjoilin vuosia täyttäneelle kaverilleni kasvispastaa.

Ruokaan tuli tungettua aika paljon tavaraa ja olo olikin aika elinvoimainen, ainakin henkisesti, tämän pastan jälkeen. Söin jo jonkin aikaa sitten aivan mahtavaa avokadopastaa ravintola Raflassa lounaaksi, ja päätin tällä kertaa tavoitella jotain samanlaista. Muussattu avokado toimitti pastassa kermakastikkeen virkaa ja toi mukanaan ihanaa täyteläisyyttä. Itse paistoin kasviksia vähän liian kauan pannulla, ensi kerralla pitää yrittää säilyttää enemmän rapsakkuutta. Ja kaikkia reseptissä listattuja kasviksia ei tarvitse laittaa, en tiedä oliko esimerkiksi herkkusienillä niin isoa roolia ruoassa, mutta kun kaverit moikkailivat jääkaapista, en laittanut vastaankaan.


Kasvis-kasvispasta (kolmelle)
250g paketti tuorepastaa
1 kypsä avokado
kourallinen kirsikkatomaatteja
fetaa
3rkl oliiviöljyä
suolaa
pippuria
sitruunamehua
pussillinen pinaattia
herkkusieniä
puolikas kesäkurpitsa
sipuli
valkosipulinkynsi

+ esim. pecorino-juustoa päälle tarjoillessa

Kuori ja pilko avokado. Survo haarukalla, lisää mukaan puristettu valkosipulinkynsi, oliiviöljy, n. 1tl sitruunamehua sekä hyppysellinen suolaa, sekoita tahnaksi. Keitä pasta valmiiksi, sekoita kunnolla avokadotahnan kanssa. Pilko ainekset sopivan kokoisiksi, puolita kirsikkatomaatit, huuhtele pinaatti huolellisesti (huuhtele toki muutkin ainekset). Paista pannulla ensin sipulia ja kesäkurpitsaa, lisää joukkoon herkkusienet, sitten pinaatti (menee sitten tosi paljon kasaan, älä pelästy vaikkei kaikki mahdu kerralla pannulle), kirsikkatomaatit ja lopuksi feta. Mausta pippurilla. Sekoita kaikki keskenään tai lisää kasvispaistos suoraan pastan päälle annokseen.

11.4.2010

3 in 1

En päässyt kaverini synttäreille, joten päätin pyytää hänet meille syömään synttäriateriaa. Olin suunnitellut aloittavani illan aivan ihanalla maa-artisokkakeitolla, joka on ehdoton bravuurini, mutta lähikaupat olivat toista mieltä. Surfailin bussilla ympäri Helsinkiä, mutta lopulta oli tyytyminen b-suunnitelmaan, jonka kehittelin epätoivoisena vihannesosastolla. Bataattia ja palsternakkaa. Huono tuurini päätti kuitenkin jatkua, sillä keitettyäni vihannekset pehmeiksi kaadoin keitinveden pois! NOU! Onneksi ehdin säästää sitä tilkan pohjalle, mutta tämä oli selvästi huono puoli siinä, kun kehittelin jotain päästäni: punainen lanka unohtui ja kiire puski päälle. Soseutin pehmeät vihannekset siinä tilkassa keitinlientä, lisäsin joukkoon jääkaapista loput kermat ja tilkan maitoa ja suunniteltu keitto oli nyt pyree.

En alunperin edes aikonut postata koko sörsseliä, mutta lopulta vähän ihastuin epäonniseen tuotokseeni. Päälle paistoin voissa herkkusieniä ja lisäsin höystöön vielä ruohosipulia. Tykkäsin oikeastaan tosi paljon. Jos tuosta tekisi vielä stiffimpää, lopputuloksena olisi vähän muusimaisempi pyree, joka sopisi mainiosti lisäkkeeksi.

Bataatti ja palsternakka sopivat muuten tosi kivasti yhteen! Ah!


Kuva on seuraavan päivän lounaasta, alkuruokana tätä tarjoiltiin vähän vähemmän.


Bataatti-palsternakkakeitto/-pyree/-muusi, you name it!
2 bataattia
pala palsternakkaa
sipuli
kasvisliemikuutio
1,5dl kermaa
2rkl voita
(tilkka maitoa)

+herkkusieniä
2rkl voita
ruohosipulia

Kuori ja pilko vihannekset ja laita ne kiehumaan veteen, joka peittää sopivasti vihannekset. Heitä mukaan kasvisliemikuutio. Keitä kunnes pehmeitä. Kaada pois keitinvettä sen mukaan haluatko pyreen/muusin/keiton. Lisää voi, kerma ja mahdollisesti ripaus suolaa.

Pilko herkkusienet ja ruskista kevyesti voissa. Leikkaa mukaan ruohosipulia, laita valmiin tuotoksen päälle ja tarjoile!

10.4.2010

Läpälliset kynsikkäät

Äitini tilasi minulta yksiväriset kynsikkäät, mutta ne tuntuivat niin tylsiltä. Neuloinkin niihin läpät, jos sormenpäitä rupeaa palelemaan. Tosin ensi kerralla voisin neuloa peukullekin läpän...

Loin 40 silmukkaa 7 veljestä -langalla ja käytin 3½:n sukkapuikkoja. Neuloin kynsikkäät ihan tavallisesti loppuun, mutta poimin selkäpuolelta silmukat ja loin kämmenen puolelle vastaavat kahden puikon silmukat. Neuloin vielä muutaman rivin joustinta kämmenen puolen silmukoilla, jotta läpästä ei tulisi lörpsö. Neuloin läpän loppuun kuten lapasetkin. Sain ujutettua vähän kirjoneulettakin läppään. :D

Minulla on hieman huonoja kokemuksia hansikkaiden neulomisesta, joten taidan pysyä näissä kynsikkäissä. Ajavat kuitenkin melkein saman asian. :)

9.4.2010

Kreikkalaiset hampurilaiset

Lueskelin taas vaihteeksi mahtavaa Voisilmäpeliä-blogin vanhaa puolta (uusikin on ihana) ja sieltä löytyi tsatsikin ohje. Pitkän kanssa olimme taas nopean lounaan tarpeessa ja herkkupatongit tursuavat hiljalleen korvista. Tsatsikin innoittamina kreikkalaiset "hampurilaiset" saivat alkunsa.

Sämpylät voideltiin tsatsikilla ja väliin ladottiin salaattia, fetaa, kirsikkatomaatteja, rucolaa, punasipulia ja oliiveja.

Ciabatta oli kaupasta loppu ja Pitkä löysi mahtavia Pirkan pakastesämpylöitä. Ei olisi pakastesämpylöiksi uskonut! Sämpylöitä oli kuusi kappaletta, söimme hamppareita kaksi per nenä, kaksi hotkaistiin jo edellisenä iltana.


500 g turkkilaista jugurttia
n. 150 g kurkkua
suolaa kurkkuja varten
1 valkosipulinkynsi
2 rkl sitruunamehua
n. 1 tl kuivattua tilliä tai 1 rkl tuoretta
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

8.4.2010

"Toast skagenin munkkisaarelaisversio"

Vappu lähestyy, ja uusi Maku ilmestyi viime viikolla. Bongasin sieltä heti tämän rapuleipien ohjeen (by Ulla-Maija Tamminen). Olihan sitä pakko kokeilla. Vuosia sitten Pitkä löysi lähi-Prismamme tuoretiskistä "katkarapusalaattia" ja sitä vedettiin sitten patongin kanssa. Tuli heti sama mieleen, nostalginen paluu takavuosiin oli taattu!

Leivät osoittautuivat maukkaiksi ja helpoksi fingerfoodiksi. Söimme jo paahtoleivän reunat katkarapumömmöllä kuorrutettuna - enempää ei tarvitse sanoa. Nam!

Kokeilimme täytettä myös keitettyihin muniin ja hyvältä maistui. Tuulihattujenkin täytteenä tämä toimisi - vielä astetta fiinimpiä coctail-paloja.


Rapuleivät
Maku 2/10
Ulla-Maija Tamminen

1 prk (400/170 g) kuorittuja jättikatkaravunpyrstöjä suolaliemessä (laitoimme kaksi purkkia katkarapuja suolaliemessä)
1 dl ranskankermaa
3/4 dl majoneesia
½ punasipulia hienonnettuna
2-3 rkl tilliä silputtuna
1/4 tl mustapippuria
ripaus suolaa
4 viipaletta paahtoleipää

Lisäksi
tilliä
salaatinlehtiä
sitruunaa

Sekoita kulhossa ranskankerma, majoneesi, sipulisilppu ja tilli. Mausta pippurilla ja suolalla. Yhdistä ravut ja kastike.
Paahda leivät ja leikkaa reunat pois. Jaa rapuseos leiville. Koristele tillillä, punasipulilla ja salaantinlehdillä.

Olemme Pitkän kanssa addiktoituneet näihin säilykekatkarapuihin jo vuosia sitten. Keskon kaupoissa Pirkka ja S-ketjun kaupoissa Rainbow edustavat katkarapuja ja samaa tavaraa tuntuvat olevan. Ainoa huono puoli on, että purkki on melko kallis, mutta toisaalta pakastekatkarapujakin voi reseptiin käyttää.

2.4.2010

Pikaruokaa

Ehkä blogissakin on "vähän" huokunut, että viime viikot ovat olleen aivan järkyttävän kiireisiä ja ruokaa ei ole tullut pahemmin laitettua. Ehdittiin karata jo Tukholmaankin. Maha on täytetty lähinnä kaikella roskalla ja nyt kroppa huutaakiin jatkuvasti maailman ihaninta pikaruokaa: salaatteja. Ah.

Olen ollut ihan koukussa Mixun tomaattilisäkkeeseen, ja nuo ihanasti marinoidut kirsikkatomaatit toimivat tällä kertaa samalla salaattikastikkeena. V:kin on koukussa tuohon sekoitukseen, vaikkei edes pidä tomaatista (miten se on edes mahdollista!?).




Nopea halloumisalaatti (kolmelle)
1 ruukku jääsalaattia (tms.)
1 ruukku herneenversoja
paketti halloumia
avokado
sitruunamehua
rasiallinen kirsikkatomaatteja
1rkl auringonkukansiemeniä
mustapippuria
yrttisuolaa
oliiviöljyä
vadelma- tai mansikkavinegretteä

Laita halloumi likoamaan veteen tunniksi (ei todellakaan poista ihanaa makua vaan pehmentää vähän suolaisuutta, jotta juuston maku pääsee paremmin esille, jos on kiire, älä liota). Pese ruukkusalaatti ja herneenversot, revi sopivankokoisiksi salaattikulhoon. Pilko avokado, sekoita palojen joukkoon vähän sitruunamehua (ei maistu salaatissa vaan estää avokadoa tummumasta) ja lisää salaattiin. Puolita kirsikkatomaatit, lisää niiden sekaan auringonkukansiemet, 0,5-1rkl oliiviöljyä, kunnolla pippuria ja sopivasti yrttisuolaa sekä 0,5-1rkl vingeretteä. Sekoita kunnolla ja lisää salattiin. Viipaloi halloumi ja paista viipaleet ruskeiksi molemmilta puolilta kuumalla pannulla. Lisää salaatin päälle ja tarjoile!

1.4.2010

Silmälaput

Olin jo unohtanut kirjahyllyssäni olevan Sanna Vatasen Hyvän olon neuleet -kirjan, jossa on kivoja pieniä ohjeita villapaitojen lisäksi. Sieltä nappasin silmälappujen ohjeen. Nämä olivat todella nopeat tehdä. Tosin kaiken kruunaisi, jos nurjalle puolelle ompelisi ihanan pehmeästä tai ylellisestä kankaasta vuoren. Unikin tulisi paremmin, käyttämäni 7 Veljestä -lanka kutittaa jonkin verran. Aamulla voi olla kaikkea muuta kuin levännyt olo. :D

Käytin virkkuukoukkua ja puikkoja numero 3½. Aluksi luodaan 30 silmukkaa ja aloitetaan ainaoikeinneule. Lisätään heti ensimmäisella kerroksella molemmissa reunoissa 1 silmukka ja toistetaan lisäykset joka 2. kerros, kunnes työssä on 48 silmukkaa. Jatka neulomista, kunnes kappaleen korkeus on 8 cm. Itse rupesin tekemään lappuosia, kun kappaleen korkeus oli n. 6cm, en halunnut tehdä niin korkeita silmälappuja. Päätä keskimmäiset 2 s ja jatka toisilla 23 s:lla ainaoikeaa ja kavenna samalla aina kerroksen alussa 1s kunnes työssä on jäljellä 13s. Päättele. Tee toinen lappu samoin.

Virkkaa reunat ja luo 74s puikoille kiinnitysnauhaa varten. Neulo 20, 2n -joustinta 2cm ja kiinnitä nauha silmälappuihin.

Kätevä tapa päästä jämälangoista eroon! Silmälaput voi neuloa kelle tahansa lahjaksi, eikä kokoa tarvitse miettiä.

Mystinen V on ehkä tuttu myös Dressmanin kalsarimainoksista. Aprillia.