28.11.2010

Ei mitenkään jouluista pikkujouluruokaa

Elämä on joskus aika rankkaa, ja silloin kokkailuille ei meinaa löytää aikaa tai energiaa. En muista koska olen viimeksi tiskannut, ja koko koti on näyttänyt viime aikoina kaatopaikan ja romuvaraston risteytykseltä. Mutta hätä keinot keksii! Pyysimme eilen muutaman kaverin "pikkujouluihin", jotta imuri pääsisi ulkoilemaan ja jääkaapin ovi kävisi pitkästä aikaa. En kuitenkaan jaksanut laittaa mitään ihmeellistä, joten vieraat toivat mukanaan pasteijoita, V leipoi tähtitorttuja valmistaikinasta, joimme hyvää luomuglögiä, söimme kaupan pipareita ja itse tein tosi jouluisia crostineja, artisokkatahnaa (johon muuten vieraatkin rakastuivat) ja fetasalaattia. Salaatti oli varma: muutamaa eri salaattilajiketta, herneenversoja, kirsikkatomaatteja, yrttiöljyssä ollutta fetaa (tai salaattijuustoa se taisi olla...) ja marinoitua punasipulia. Marinoin sipuleita ensimmäistä kertaa itse, kaapista jo valmiiksi löytyneillä tarpeilla. Sipuleista tuli tosi hyviä, suosittelen! Ja nämä sipulit osaa tehdä kuka tahansa.

Blogi pysyy hiljaisena varmaan vielä jonkin aikaa, mutta toivottavasti käytte joskus kurkkaamassa mitä täällä tapahtuu! Elämässä on nyt niin isoja muutoksia, että ruoka ei ole ensimmäisenä mielessä. Ja se harmittaa.

Uusi astiastoni oli eilen kunniapaikalla ja iso salaattikulho ensimmäistä kertaa käytössä.

Marinoidut punasipulit
kaksi punasipulia
1dl valkoviinietikkaa (tai vähän vajaa, en mitannut niin tarkasti)
loraus oliiviöljyä
mustapippuria
2tl sokeria 
1tl soijaa

Kuori ja pilko sipulit ohuiksi renkaiksi. Sekoita marinadin aineet keskenään ja lisää sipuleiden sekaan rasiaan/pussiin. Laita tekeytymään vuorokaudeksi jääkaappiin, ravistele aina tilaisuuden tullen!

8.11.2010

Peltileipää

Täällä ollaan vielä! Elämä on ollut viime aikoina kiireistä ja väsynyttä, ja se heijastuu heti kokkailuihin. Tämä Anzkulta bongattu peltileipä (alunperin Limepippurilta [tai oikeastaan Myllyn Parhaalta], jonka leipä näytti kyllä ihan erilaiselta, ehkä johtuen reseptin piimästä?) tuli kuitenkin testattua reilu viikko sitten, sillä resepti vaikutti ihanan helpolta - ja sitä se tosiaan oli. Lämpimänä leipä maistui lähinnä makealta kaurapuurolta, mutta jäähdyttyään lopputulos oli hyvä, kotona tehty, epätavallinen leipä. Jäähtyneenä makeuskin maistui kivan lempeästi läpi. Ensi kerralla aion kokeilla tätä piimään! 




Peltileipä
3 dl omenatäysmehua (luomu on paljon paremman makuista)
3 dl vettä
5 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäleseitä
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
0,5 dl oliiviöljyä
6 dl vehnäjauhoja
+ auringonkukansiemeniä tai muita vastaavia taikinan sekaan, jos haluat!

Lämmitä nesteet reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon hiutaleet, leseet ja hiiva ja jätä odottamaan lämpimään paikkaan 15 minuutiksi. Lisää taikinaan loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle kaurahiutaleita (itse laitoin noita auringonkukansiemeniä, kun unohdin ne taikinasta, mutta nehän rapisi heti pinnalta pois.... laita ne siis jo taikinaan, jos muistat). Voit halutessasi leikata terävällä veitsellä viillot leipään jolloin leivän paloittelu käy kypsänä helpommin.Peitä pelti liinalla ja anna leivän kohota tunnin verran. Paista 200 asteessa 20 minuuttia.