24.12.2010

Joululahjoja

Editoinpa hienosti meidän nimet pois...
 
Ihanaa joulua kaikki ihanat lukijat (ja ne möllimmätkin)! Meillä on tosiaan ollut aika erilainen joulu; Pätkä siunattiin eilen haudan lepoon ja tänään vietän aikaa kahden ystäväni kanssa meillä kotona. Lahjoja tuli hankittua Pätkän kanssa jo pitkin syksyä (meillä oli tapana antaa yhteiset lahjat muille perheenjäsenille), ja yksi niistä lahjoista oli meidän oma reseptikirja. Kirjat tilattiin Ifolorin kautta. Ainakin Ifolorilla se muokkausohjelma on tosi yksinkertainen, eikä tällaisen reseptikirjan tekemisessä hurahtanut kauaa. Valikoin sivuille meidän suosikkireseptejä, ja toivon että moni lahjan saaneista tekisi esimerkiksi...





Itse tehdyt (tai tilatut...) lahjat ovat kyllä niitä parhaita. 
Ja tämä lahjaidea sopii hyvin meille kaikille, joilla ei kutimet pysy käsissä.

Toivottavasti olette saaneet ihania lahjoja ja ennen kaikkea laatuaikaa läheistenne kanssa, palataan pyhien jälkeen!

19.12.2010

Jotain jouluista täälläkin

Joulu on tänä vuonna aika erilainen, sillä siunaamme Pätkän haudan lepoon aatonaattona (tuntuu muuten tosi tyhmätä puhua kuolleesta siskostaan Pätkänä, mutta vielä oudommalta tuntuisi nyt vaihtaa hänen oikeaan nimeensä täällä blogissa). Jouluaattona V lähtee vanhempiensa luo toiseen kaupunkiin ja minä saan seurakseni pari kaveria (kunhan se toinen nyt pääsisi lentämään Lontoosta!!). Tarjoilut ajattelin hoitaa pitkälti Stockmannin tiskien avulla, sillä hautajaisissa on sellainen järjestäminen ja kiire, ettei kokkailuun riitä energiaa tai aikaa. Jotain ehdin kuitenkin tehdä itse! Olemme jo muutamana vuonna tehneet Pätkän kanssa sinappia lahjaksi ihmisille, enkä halunnut katkaista perinnettä. Sinapin tekeminen on onneksi tosi helppoa ja nopeaa. Muutamaa eri reseptiä on tullut kokeiltua, mutta tämä Maku-lehdestä otettu sinappi on varmaan helpoin sekä nopein, ja tosi hyvä. Älä kuitenkaan kiehauta sinappia liian nopeasti, itselläni on kerran palanut yksi satsi pohjaan, kun en malttanut ottaa rauhassa.



Helppo konjakkisinappi (tein tuplasatsin, riitti viiteen purkkiin)
Matleena Lahti

1dl sinappijauhetta
1dl sokeria
1dl kermaa
2 kananmunaa
2rkl konjakkia

Sekoita kattilassa kaikki muut aineet paitsi konjakki. Kuumenna (rauhallisesti) seosta liedellä koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa. Jäähdytä hieman ja mausta konjakilla. Valuta sinappi tiiviisiin, puhtaisiin purkkiin.

Vinkki: Jos sinappiseoksessasi on lämmittämisen alkuvaiheessa kokkareita, vedä litku siivilän läpi. Kokkareiden poistaminen on paljon helpompaa tässä vaiheessa kuin valmiina sinappina. Trust me, olen kokeillut.

10.12.2010

Hiljainen perjantai

Tänään ollaan oltu V:n kanssa ihan vaan kotona. Tehtiin sohvaan pesä, katsottiin Gleetä, oltiin vaan. Sitten tehtiin ruokaa, käytiin saunassa ja kohta menen taas pesään torkkumaan. Viime päivät ovat olleet raskaita, mutta rauhallisia, ja tänään tuntui pitkästä aikaa siltä, että haluan tehdä ruokaa. Keho kaipasi jotain kotoisaa ja maukasta, ja mieleeni tuli ensimmäisenä lammaspyörykät ja rosmariiniperunat. Löysin pyöryköille hyvän ohjeen Hesarista ja perunoille Maku-lehden nettisivuilta. V lähti kauppaan ruokaostoksille, eikä kaupoista löytynyt lampaan jauhelihaa, joten oli tyytyminen naudan luomujaukkariin, ja tipautettiin pyöryköiden ohjeesta minttu pois. 

Älkää pelästykö valkosipulin hurjaa määrää, pyörykät eivät todellakaan olleet liian tujuja.


Ruoka oli aivan ihanaa. Kotiruoka maistui mielettömän hyvältä kiireisen kuukauden jälkeen, jolloin pakastepitsat ja erilaiset pikaruoat ovat tulleet turhan tutuiksi. Nuo pyörykät toimivat tosi hyvin ihan naudan jauhelihallakin, tuli mieleen mummin ihanat pöperöt. Rosmariiniperunoissa taas rosmariini ei ollut turhan hallitseva ja sormisuola pisti sukat pyörimään. Aaaaah. Lisukkeeksi väännettiin vähän fetasalaattia.

Tähän aikaan vuodesta rosmariini on tosi kallista, mutta ah, kannatti.

Lihapyörykät
400g lampaan tai naudan jauhelihaa
2 isoa sipulia
5 valkosipulin kynttä
2rkl öljyä
1tl suolaa
(jos käytät lammasta, 3rkl kuivattua minttua)
mustapippuria
(+ lisättiin naudan jauhelihaan yksi kananmuna ja n. 1rkl korppujauhoja)

Paistamiseen
50g valkosipulivoita (tai tavallista voita + hienonnettu valkosipulin kynsi)
2dl kermaa
(+1dl kermaa jos haluat, meillä ei tarvittu)

Hienonna sipulit ja valkosipulin kynnet huolella, kuullota pehmeiksi öljyssä pannulla ja lisää jauhelihan joukkoon. Mausta seos suolalla, murskatulla mintulla ja mustapippurilla ja sekoita hyvin. Pyöritä pieniä pyöryköitä, kuumenna öljy pannulla ja paista pyörykät kypsiksi keskilämmöllä. Nosta pyörykät hetkeksi astiaan. Lisää pannulle valkosipulivoita ja kermaa ja anna kiehua, kunnes kastike sakenee kunnolla. Lisää pyörykät ja tarvittaessa vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja tarjoa heti. 


Rosmariiniperunat (Midi Vuorela)
8kpl perunoita
3rkl oliiviöljyä (meillä taisi mennä enemmänkin, älä säästele)
1tl sormisuolaa
mustapippuria
1tl tuoretta rosmariinia

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese perunat hyvin ja kuivaa ne talouspaperilla. Halkaise perunat., tai tee niistä lohkoja Valuta puolet oliiviöljystä uunivuokaan. Pane perunat leikkauspinta ylöspäin vuokaan. Ripottele perunoille suolaa ja pippuria. Riivi yhdestä rosmariininvarresta lehdet, silppua ne ja ripottele silppu perunoiden päälle. Aseta kokonaiset oksat päälle ja valuta loput oliiviöljystä pinnalle. Työnnä vuoka uuniin ja kypsennä kunnes kypsiä.


Ja sitten vähän siitä miksi kiire on ollut niin kova ja mieli aika matalalla. Pätkä nukkui  pois keskiviikkona 8.12. sairastettuaan yli 2,5 vuotta syöpää. Ikävä tuli jäädäkseen, mutta eteenpäin on pakko jaksaa. Blogi jatkaa harvaa päivittelytahtia, mutta en aio luovuttaa. Neulomispuoli taitaa nyt jäädä, mutta nimenomaan Pätkän takia haluan tätä blogia jatkaa - hänen hienot aikaansaannoksensa ja jälkiruokansa eivät saa unohtua hylättyjen blogien hautausmaalle. Ylemmässä kuvassa näkyy Pätkän  tekemä hieno joulukortti, jonka saimme häneltä jo lokakuussa (kuten sain joululahjanikin, hän halusi pelata varman päälle sillä aavisti kyllä tulevan). Sille ei nyt koskaan ehtinyt tulla omaa postaustaan, enkä minä todellakaan osaa kertoa miten se on tehty, mutta sen verran osaan neuvoa, että tehkää oman näköisenne joulukortit - parhaat muistot jäävät juuri niistä. Paljon pusuja Pätkälle, tämä blogi ei ole enää entisensä ilman taivaallisia muffinssejasi, ainaisia teeleipiäsi ja neulomiasi villasukkia ja lapasia. Ja kuka tekee minulle nyt avaimenperiä ja suolaisia muffinseja, kun olen kipeä? Jättämäsi aukko on valtava.