17.4.2012

Maa vavahtelee

Miksun järjestämällä brunssilla oli tarjolla aivan taivaallista leipää, jonka Miksu paljasti leiponeensa itse. Olen aina ajatellut, että rapeakuorisen ja kuohkean leivän tekemiseen vaaditaan vuosien koulutus, erityistaitoja ja leivinuuni. Kun Miksu linkitti minulle leivän reseptin, en voinut uskoa silmiäni. Siis työvaiheita ei käytännössä ole yhtään, mutta odottavan aika on pitkä? Sekoitin samantien jauhot, kuivahiivan ja suolan veteen (vei noin minuutin) ja jäin odottamaan.

Seuraavana päivänä laitoin kannellisen padan kuumenemaan uunin kanssa ja kumosin taikinan jauhotetulle pöydälle. Pyöräytin pari kertaa käsiäni, datasin puoli tuntia ja heitin taikinan kuumentuneeseen pataan. 45 min myöhemmin naapurit kitisivät kateellisina huumaavan tuoksun levitessä rappukäytävään ja minä heittelin käsiä ilmaan hoilaten samalla karismaattisia ylistyslauluja. Aivan uskomatonta. Aion tehdä tätä (melkein) joka päivä koko loppuelämäni ajan. En enää koskaan osta yhtään maalaisleipää kaupasta.

Rapean kuoren alla on pehmeä, ilmava ja huumaava sydän.

Vaivaamaton ja vaivaton leipä
7dl vehnäjauhoja
2tl suolaa
0,5tl kuivahiivaa
3,5dl lämmintä vettä (n. kädenlämpöistä)

Sekoita (mielellään lasikulhossa) kuivat aineet keskenään, kaada vesi joukkoon ja sekoita puukauhalla taikina sekaisin. Peitä taikina tiukasti tuorekelmulla (tarttuu lasiastiaan parhaiten) ja anna kohota 12-18 tuntia.
Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata kuumenemaan samalla. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoa myös taikinan päälle ja pyöräytä palloksi. (Tässä kohtaa voit lisätä leipään esim. yrttejä tai ripotella sen päälle suolakiteitä.) Peitä löyhälti tuorekelmulla ja anna levätä puoli tuntia. Heitä taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia. Nauti pala taivasta voin kanssa.

20 kommenttia:

aleksi kirjoitti...

Sanon aina saman näihin ohjeisiin mutta jos vaivaisit Ja nostaisit kylmässä niin tästä tulisi vielä parempi.

Kaikki hyvät leivät on oikeasti noin helppoja ja vähä töisiä :)

Pitkä kirjoitti...

Niin sanot ja mä en koskaan kuuntele, koska mä en jaksa vaivata - sehän tässä leivässä on pointti! Mut voin ens kerralla yrittää nostattaa jääkaapissa, ookoo?

aleksi kirjoitti...

..tämän kerran

Någon Annan - yks Anna kirjoitti...

Millaisessa padassa leipä paistetaan, keraamisessa vai? Haluaisin nimittäin hirveästi kokeilla tätä ohjetta, mutq mul on vaan valurautapata...

Pitkä kirjoitti...

Kaverini Miksu teki valurautapadassa, jossa oli emaloitu sisäpinta. Varmaan kyllä onnistuisi siinä muutenkin, jos on vaan hyvin rasvattu. Itellä oli kermasavipata käytössä.

Någon Annan - yks Anna kirjoitti...

Kiitos nopeasta vastauksesta! Kokeillaan :)

Kaunis Nelli kirjoitti...

Tämä on ollut to-do listalla jo jonkin aikaa. Pitää varmaan se pata hankkia :)

Jonna kirjoitti...

Tämä on niin törkeän hyvää ja toimii vaikka millaisilla jauhosekoituksillakin. Ja joo voisi vaikka vaivata, mutta onneksi ei tarvitse, kun tulee todella hyvää näinkin ;-)

Pitkä kirjoitti...

Uujee, mun pitääkin kokeilla varioida tätä.

Anonyymi kirjoitti...

Entä jos ei ole pataa, jos on vain tuiki tavallisia kattiloita? ><'

-Ida

Betoni kirjoitti...

Tätä tuli aamulla tehtyä, eilen siis taikina. Ihan tavattoman hyvää, et lainkaan turhaan kehunut. Kuvan laitoin omaan blogiini :-)

Pitkä kirjoitti...

Ida, en tiedä :( Pataostoksille?

Betoni, jee, ihanaa! Kävinkin katsomassa kuvan, sopi varmaan aika hyvin tuollaisten höysteiden kanssa :)

Betoni kirjoitti...

Höh, olin jättänyt sen koko limpun kuvan pois vaikka eritoten sitä kuvailin. Noh, laitoin sen nyt kun muutenkin bloggasin.

Jytis kirjoitti...

Oijoijoi! Mä melkein haistan ton, ihana kuva, ihana resepti. Mulla on vaan savipata, oon kuullut että siinäkin onnistuisi jonkinlainen leipä, nyt siis pakko testata.

Anzku kirjoitti...

Mie oon tehny vaivaamatonta leipää jo kauan aikaa. Kohotan taikinaa kulhossa millon minkäki aikaa - yön yli tai sit aamusta iltapäivään. Sit pyöräytän pari kertaa taikinaa ja kippaan sen jauhotettuun kohotuskoriin ja kohotan siinä tunnin verran. Sen jälkeen kaadan kohonneen leivän uunipellille ja paistan ihan normaalisti uunissa. Eli onnistuu ilman pataakin!

Anni kirjoitti...

Jos kotoa löytyy vain tuorehiivaa, mikä määrä sitä laitetaan? :)

aleksi kirjoitti...

perussääntönä on että kolminkertanen määrä tuorehiivaa mutta tämmöseen leipään hiivaa tarvii tosi vähän

Pitkä kirjoitti...

Kiitti Aleksi :)

omnia kirjoitti...

Hei, miten saan kiepautettua taikinan parhaiten palloksi? Meikäläisen taikinankösittelytaidot on olemattomat :)

Anonyymi kirjoitti...

se on niin löysää taikinaa, ettei sitä miksikään palloksi saa, sen kun jauhottelet sitä, ja tunget sinne pataan. Öljyllä voideltu valurautapata käy myös mainiosti. Jauhoa reippaasti päälle