28.7.2012

Kesä maistuu myös sitruunalta

Jos mietin miltä kesä maistuu, niin ensimmäisenä tulee mieleen joku raikas maku. Ja mikä on raikkaampaa kuin sitruuna? Olenkin himoinnut sitruunakakkua jo pitkään. Mummillani olen pariin kertaan syönyt perunajauhokakkua (en ollut kuullutkaan aiemmin, oletteko te?), jonka pitsinen koostumus oli pyörinyt jo pitkään mielessä. Lopulta päätin yhdistää nämä kaksi maukasta elementtiä ja lopputulos oli varsin kesäinen kakku. Perunajauhokakku on perinteisesti kuivakakku ja nimikin jo kertoo, miksi kakkuun oli pakko kehitellä bonuksena kuorrute. Perunajauhokakku ei onneksi ole oikeasti kuiva, mutta sen täytyy saada imeytyä jääkaapissa yön yli ennen kuin hyökkäät kiinni. Kuorrutteen kanssa kakusta tulee oikeasti salonkikelpoinen kakku, jonka voi laittaa tarjolle hienompaankin juhlaan.

PS. Inspis tähän kakkuun lähti myös vähän Hävikistä herkuksi -kampanjasta. Kuinka monella muulla perunajauhopaketti vilkuttaa hyllyltä 10 vuotta, kunnes sen tajuaa menneen vanhaksi jo muutama vuosi sitten ja heittää pois? Tällä reseptillä pääset paketista vihdoin eroon!

Kuva on otettu keskellä yötä, viimeisten palojen aikana, kun tajusin, että blogiin tarvitaan kuva!


Sitruuna-perunajauhokakku (resepti mukaeltu Kotiliedestä)
200g voita / margariinia
2dl sokeria
3 munaa
2,5dl perunajauhoa
1dl vehnäjauhoa
2tl leivinjauhetta
1rkl vaniljasokeria
2 sitruunan raastettu kuori
1 sitruunan mehu

Kuorrutus
1pkt Philadelphiaa
n. 5dl tomusokeria
50g huoneenlämpöistä voita
puolikkaan sitruunan mehu

Vaahdota huoneenlämmössä pehmennyt rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen ja sekoita voimakkaasti. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi seuloen taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitruunan kuori ja mehu, sekoita hyvin. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia (tai kunnes taikina ei enää jää testaustikkuun).Anna kakun jäähtyä ja valmista kuorrute. Voit mielellään antaa kakun levätä jääkaapissa yön yli ja valmistaa kuorrutteenkin vasta seuraavana päivänä. Sekoita kuorrutteen aineet keskenään ja kuorruta kakku, osa kuorrutteesta saattaa jäädä yli.

3 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Onpa kiva idea yhdistää sitruuna ja kuorrutus!: ) Täytyy pitää mielessä..

Pipsa kirjoitti...

Sitruuna on kyllä ihan kesä, koska kesä on myös ehdottomasti keltainen, kuten sitruunakin :-) Sellanen mehukas sitruunakakku sitä paitsi on ihanaa, joten ehdottomasti sitruunakakku on oikeutuksensa saanut herkku.

Ihanan ruokaisa blogi sinulla, tutkimusretkeni reseptiarkistoosi tulee ehdottomasti jatkumaan!

Pitkä kirjoitti...

Sanna, suosittelen! Kuorrutetta olisi voinut syödä sellaisenaankin :)

Ja Pipsa, oon niin samaa mieltä :) Kiitos myös blogikehuista, mahtavaa jos tykkäät!!