20.10.2012

Syksyn kovin omenapiirakka

Olen tehnyt tänä syksynä aika monta omenapiirakkaa. Ovista ja ikkunoista on tulvinut omenoita, välillä kavereilta ja välillä mummilta. Kaksi piirakkaa on toistaiseksi todettu erinomaisiksi - toinen syötiin jo ennen kuvaamista (terveiset vaan V:n äidille, teen pian uuden ja bloggaan sen sitten). Toisen piirakan onneksi ehdin ikuistaa. Ja huh, se onkin hyvä piirakka! Hyvän omenapiirakan salaisuus löytyy mehevyydessä, mitä voi lisätä rahkalla. Rahkapiirakka kuitenkin usein vie huomion itse omenalta, mutta tässä tortussa taikinakuori tuo koko paketin täydelliseen balanssiin. Tieteellisen vertailuni tuloksena kannustan teitä leipomishommiin. Eikä kannata iskeä päälle vaniljakastiketta, se vie huomion piirakan mausta. Epäonnistuneiden omenapiirakoiden kaveriksi se sen sijaan sopii.

Näyttää tavalliselta, mutta joskus ulkonäkö pettää.

Omenarahkapiirakka (resepti Keskisuomalaisesta)
150 g voita
1,5 dl sokeria
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Täyte
1 purkki (2 dl) maitorahkaa
2 munaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3-5 hapanta omenaa
sokeria, kanelia

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi ja lisää munat. Lisää kuivat aineet. Ota kolmasosa taikinasta erilleen. Painele taikina voideltuun piirasvuokaan. Sekoita täytteen ainekset ilman omenia ja kaada täyte pohjan päälle. Leikkaa omenat pieniksi paloiksi ja laita palat täytteen päälle. Ripottele pinnalle sokeria ja kanelia. Lisää lopputaikinasta pieniä nokareita pinnalle, ne leviävät uunissa kauniisti. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia. Jos pinta tummuu, peitä se leivinpaperilla.

3 kommenttia:

Vilkku kirjoitti...

ai että kun näyttää herkulliselta !

http://siivujaonnesta.blogspot.com

Jenna kirjoitti...

Nam, onpa hyvännäköistä! Täytyypi kokeilla joskus itekin tätä:)

http://enjoy-the-moments.blogspot.fi/

Pitkä kirjoitti...

Kivat blogit teillä molemmilla :) Ja resepti kannattaa laittaa takataskuun, jotenkin se hyvän omenapiiraan ohje on aina kateissa, kun sitä tarvitaan.