Miksun järjestämällä brunssilla oli tarjolla aivan taivaallista leipää, jonka Miksu paljasti leiponeensa itse. Olen aina ajatellut, että rapeakuorisen ja kuohkean leivän tekemiseen vaaditaan vuosien koulutus, erityistaitoja ja leivinuuni. Kun Miksu linkitti minulle leivän reseptin, en voinut uskoa silmiäni. Siis työvaiheita ei käytännössä ole yhtään, mutta odottavan aika on pitkä? Sekoitin samantien jauhot, kuivahiivan ja suolan veteen (vei noin minuutin) ja jäin odottamaan.
Seuraavana päivänä laitoin kannellisen padan kuumenemaan uunin kanssa ja kumosin taikinan jauhotetulle pöydälle. Pyöräytin pari kertaa käsiäni, datasin puoli tuntia ja heitin taikinan kuumentuneeseen pataan. 45 min myöhemmin naapurit kitisivät kateellisina huumaavan tuoksun levitessä rappukäytävään ja minä heittelin käsiä ilmaan hoilaten samalla karismaattisia ylistyslauluja. Aivan uskomatonta. Aion tehdä tätä (melkein) joka päivä koko loppuelämäni ajan. En enää koskaan osta yhtään maalaisleipää kaupasta.
Rapean kuoren alla on pehmeä, ilmava ja huumaava sydän.
7dl vehnäjauhoja
2tl suolaa
0,5tl kuivahiivaa
3,5dl lämmintä vettä (n. kädenlämpöistä)
Sekoita (mielellään lasikulhossa) kuivat aineet keskenään, kaada vesi joukkoon ja sekoita puukauhalla taikina sekaisin. Peitä taikina tiukasti tuorekelmulla (tarttuu lasiastiaan parhaiten) ja anna kohota 12-18 tuntia.
Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata kuumenemaan samalla. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoa myös taikinan päälle ja pyöräytä palloksi. (Tässä kohtaa voit lisätä leipään esim. yrttejä tai ripotella sen päälle suolakiteitä.) Peitä löyhälti tuorekelmulla ja anna levätä puoli tuntia. Heitä taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia. Nauti pala taivasta voin kanssa.