30.3.2013

Villinä tahnoihin

Olen vihdoinkin ymmärtänyt erilaisten tahnojen ja soossien mahtavuuden. Toki olen tykännyt niistä jo aiemminkin, mutta en ole osannut käyttää niitä omassa arjessani. Tässä postauksessa levitän teille kahden soossin ilosanomaa, jotka ovat lähtöisin samalta kokkikaveriltani. Hurahdin hernepestoon jo yli kaksi vuotta sitten syödessäni kaverini kokkaamaa lounasta edesmenneessä Bistro Artesanassa. Aktivoiduin vasta kuukausi sitten tekemään pestoa itse ja nyt olen tehnyt sitä valehtelematta viikoittain. Pesto sopii täydellisesti leivän päälle, pitaleivän väliin ja kasvisten kanssa dippinä. Toimisi varmaan hyvin pastankin kanssa. (Ja opiskelijoille ja piheille tiedoksi, pesto on todella halpa valmistaa.)

Pimeän pitaleivän sisällä on hernepeston lisäksi 
paistettua marinoitua tofua, mustapapuja ja kirsikkatomaatteja.

Chilisoossin resepti tarttui matkaani brunssilta, jossa kokkikaverini paljasti kaikkien himoitseman tahnan ainesosat. Yhdistelin aineita kotona omassa suhteessa ja lisäsin joukkoon Vii Voanista ostamaani paprikamaustetta, joten maku ja väri eroavat hieman originaalista. Tekstuuri taasen on sama, majoneesimaisen mahtava! Tahna säilyy jääkaapissa pari viikkoa ja sitä on helppo lisätä kaikkiin mahdollisiin ruokiin. Suosittelen!


Hernepesto
pussi pakasteherneitä
2rkl auringonkukansiemeniä/kurpitsansiemeniä tms.
rypsiöljyä
suolaa
pippuria
sokeria
valkosipulinkynsi
loraus tuoreen sitruunan mehua

Sulata pakasteherneet, lisää joukkoon siemeniä, valkosipulinkynsi, sitruunan mehu, loraus (n. 2-3rkl) öljyä ja mausteita. Soseuta sauvasekoittimella tahnaksi, lisää mausteita oman maun mukaan ja ohenna öljyllä tarvittaessa.


Chilitahna
sipuli
vähintään 4 chilipalkoa
muutama valkosipulinkynsi
pippuria
suolaa
+ muita valinnaisia mausteita, esim. savupaprikaa
n. 1rkl jotain etikkaa (käytin omenaviinietikkaa kun sitä oli kaapissa)

Leikkaa sipuli, kuori valkosipulinkynnet ja pilko chilit noin sentin mittaisiksi paloiksi - poista kannat, mutta jätä siemet chilipalkoihin. Paista chilit ja sipulit öljyssä mausteiden kanssa, kunnes kaikki ainekset ovat pehmenneet hyvin. Itse annoin aineiden hautua erityispehmeiksi lisäämällä lorauksen vettä joukkoon ja laittamalla pannun kannen hetkeksi kiinni. Soseuta pehmenneet kasvikset etikkalorauksen kanssa tahnaksi. Säilytä jääkaapissa.



Och jag lovade Therese och Christoffer att jag skriver recept (då och då) också på svenska! Ni måste testa ärtpeston - den är min nya favorit! Smakar gott på rostat bröd, mellan pitabröd (med stekt tofu, svartbönor och tomat) eller som dipsås. Jättebra, billigt och superlätt att göra.

Ärtpesto
(fryst) ärtpåse
2 matskedar solrosfrön /skalade pumpafrön 
rapsolja
salt
peppar
socker
en vitlöksklyfta
lite citronsaft

Smält ärterna, tillägg frön, vitlök, citronsaft, 2-3 msk rapsolja och kryddor. Blanda med en stavmixer, tilläg kryddor och späd ut med olja om du vill.

Chilipaste
en lök
minst 4 st chilipeppar
några vitlöksklyftor
peppar
salt
+ andra frivilliga kryddor, till exempel rökt paprika
1 msk någon vinäger (jag använde äppelvinäger)

Skär löken, vitlöken och chilipepparna (cirka 1cm bitar). Lämna frön i chilin. Stek med kryddorna tills löken och chilin har mjuknat. Tillägg lite vatten och sätt låcket på, om mjuknandet tar för länge. Tillägg vinäger och blanda ingredienserna med en stavmixer. Hålls ätbart i kylskåpet i två veckor.

10.3.2013

Herkuttelijan sunnuntai

Muutimme Lauttasaaresta Hakaniemeen viime vuoden toukokuussa. Ehdin asua Larussa neljä ja puoli vuotta, enkä koskaan sopeutunut saarelle. Luulin sen johtuvan paikallisten ystävien puutteesta ja kävin jossain vaiheessa ahkerasti "Laru-treffeillä" kavereiden kautta bongaamieni lauttasaarelaisten kanssa. Kavereita löytyi, mutta saari ei vaan koskaan tuntunut omalta - Hakaniemeen taas olen juurtunut jo liiankin hyvin. Jotain hyvää Lauttasaaresta kuitenkin jäi: Sini ja Ville.



Tänään kokoonnuimme pitkästä aikaa taas saman pöydän ääreen ja nautimme rennon seuran lisäksi myös rennosta ruoasta. Olin vääntänyt pöytään muun muassa nachoja (okei, ne oli kaupasta, en ole supernainen) guacamolella ja salsalla, itsetehtyjä hampurilaisia, lohkoperunoita sekä suklaakakkua marjamelballa. Hampurilaissämpylät tein hodarisämpylöiden ohjeella (tuplataikinasta tuli kuusi reilua sämpylää), tosin olisi pitänyt tajuta ripotella pinnalle muutama seesaminsiemen. Hampurilaiset täytettiin juustolla, pekonilla, pihveillä (itse tehty, liha hallista), aiolilla, ketsupilla, tomaatilla, salaatilla, paistetulla sipulilla sekä villinä korttina myös guacamolella. Varmaan sanomattakin selvää, että yksi burgeri riitti viemään nälän mennessään.



Itse olin eniten tohkeissani nachojen kaveriksi tekemästäni salsasta. Tämä ei ollut sellainen kasaan keitetty salsa, vaan tuore ja raikas versio. Salsan vääntää valmiiksi muutamassa minuutissa, mutta makujen kannattaa antaa imeytyä jääkaapissa ennen tarjoilua.



Salsa
4 tomaattia
1 valkosipulinkynsi
2 salottisipulia
korianteria
suolaa
pippuria
puolikkaan sitruunan mehu
tuore chili

Pilko tomaatit mahdollisimman pieneksi. Lisää joukkoon silputut sipulit, korianteri ja mausteet. Poista chilistä siemenet, hakkaa pieneksi ja lisää tomaattiseokseen. Purista joukkoon sitruunan mehu ja sekoita. Anna maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia ja kaada tarvittaessa nestettä pois salsasta ennen tarjoilua. Tarjoile nachojen kanssa.