27.7.2012

Kesän paras keitto

Oletko koskaan kuullut lipstikasta? Jos et, nyt on pakko korjata tilanne. Lipstikka on siis yrtti, joka on vähän lihaliemen makuinen - eli mahtava. Lipstikka on tuttu yrtti itselleni jo lapsuudesta, mutta en muista syöneeni sitä aiemmin keitossa. Lipstikkakeitto on villinnyt tänä kesänä monessakin blogissa ja olihan minunkin sitten pakko tarttua toimeen. Oma reseptini on mukaelma Herkun ja Koukun keitosta.

Keitto on hurmannut jo aika monta tyyppiä, sillä olen tehnyt sitä jo monta kertaa. Siskon lapsille markkinoin sitä kasviskeittona ja 3-vuotias pyysi jopa lisää. Tätini pyysi keiton reseptiä, samoin yksi kahville pistäytynyt kaveri, joka ei ollut aiemmin kuullut koko yrtistä. Täydellisen päivällisen saat, kun tarjoat keittoa perunasalaatin ja itse tehdyn leivän kaverina. Maistuisipa elämä aina tältä.

Kuva napattu pikaisesti päivälliskutsuilta.


Lipstikkakeitto
2 ruukkua lipstikkaa
5 sipulia
3rkl voita
mustapippuria
1l vettä
2 liha- tai kasvisliemikuutiota
2dl kermaa
1/3 Koskenlaskija-paketista (mustaleima)
2rkl perunajauhoa

Kuori ja pilko sipulit, kuullota niitä voissa pannulla. Lisää silputtu lipsikka, kuullota vielä hetki. Lisää pippuri. Lisää vesi + liemikuutiot, keitä kannen alla puoli tuntia. Lisää kerma ja juusto, keitä noin viisi minuuttia. Sekoita perunajauho tilkkaan vettä. Soseuta keitto sauvasekoittimella, valuta samalla perunajauhovesi keiton joukkoon samalla sekoittaen. Kiehauta keitto ja tarjoile.

4 kommenttia:

Elli kirjoitti...

Voi lipstikka!
Harmittavasti noinkin mahtava yrtti on jostain syysta jaanyt unholaan eika moni tunnu edes koskaan kuulleen siita.

Nyt tosin huomasin yllatyksekseni etta Suomessa sita saa nykyaan ihan marketistakin. Taalla Skotlannissa ei ihan niin hyvin ole viela lipstikkafanien asiat vaan varastoja yllapidetaan Suomesta lahetettavien postipakettien avulla.

Kannattaa muuten kokeilla myos esim. kermaisiin pastakastikkeisiin.

Ai etta!

Pitkä kirjoitti...

Ei vitsi, sun täytyy nyt pelastaa Skotlanti lipstikan ilosanomalla! Eiköhän se yrtti sielläkin kasvaisi :) Mä aion jatkossa laittaa lipstikkaa ihan kaikkeen, oon hurmoksessa...

Anonyymi kirjoitti...

Kermaiseen broilerikastikkeeseen lipstikka on aivan mielettömän ihana mauste!!!!!

Pitkä kirjoitti...

Ite en syö broiskua tai kanaa, mutta sopis varmasti melkein mihin tahansa kastikkeeseen! Pitääpä testata!